În comuna bihoreană Derna există un „dezastru de mediu iminent”, iar „Ministerul Mediului nu are soluţii”, acuză deputatul USR Bihor Silviu Dehelean, alăturându-se, astfel, omologului său liberal Florica Cherecheş, care în urmă cu o lună a atras atenţia asupra pericolului reprezentat de două batale de reziduuri petroliere acide, unul al statului, altul al societăţii Petrol Derna, aflată în faliment, şi mărginite de un dig cu o gardă de siguranţă de doar 60 centimetri.

Printr-un comunicat emis miercuri, deputatul USR aminteşte că a interpelat Ministerul Mediului pe această temă şi anul trecut, dar conducerea acestuia nu a făcut decât „să delege un secretar de stat să răspundă în fraze birocratice”, fără a se achita de obligaţiile din fişa postului, adică protejarea mediului.

„Dezastrul ecologic va produce pagube irecuperabile, pentru că batalele cu reziduuri toxice de la Derna pot ceda și se pot revărsa peste proprietățile oamenilor, afectând nu numai casele acestora, ci întreg ecosistemul și sănătatea celor care locuiesc aici”, spune deputatul USR Bihor. „Ministerul Mediului mi-a răspuns că știe! Cunoaște, monitorizează, are grup de lucru, caută soluții… Bănuiesc că toți cei implicați în acest proces se mișcă îngrozitor de încet, pentru că de anul trecut și până acum nu am văzut nicio schimbare, nu am auzit de vreun demers notabil sau de vreo decizie luată pentru a preveni o calamitate. Iar timpul se scurge în defavoarea oamenilor din Derna!”, adaugă Silviu Dehelean.

Acesta precizează că „luna trecută am revenit la Ministerul Mediului și aștept un nou răspuns, și probabil noi asigurări că totul este sub control. Însă, vă asigur la rândul meu că nu este nimic sub control, iar locuitorii din Derna știu cel mai bine”.

Aşa cum BIHOREANUL a scris anul trecut, depozitele de substanţe periculoase de la Derna, pe care Primăria comunei şi-a arătat disponibilitatea de a le prelua pentru a le ecologiza, dar cu condiţia să poată accesa fonduri nerambursabile în acest scop, fac parte de pe o listă de obiective similare din România pentru care Comisia Europeană a declanşat anul trecut procedura de infringement împotriva Guvernului de la Bucureşti.