După ce a eşuat lamentabil anunţându-l drept candidat la funcţia de primar al Oradiei pe omul de afaceri Ionel Ghib, care s-a retras din cursă înainte de a avea măcar o ieşire politică publică, PSD Bihor se laudă cu experienţa politică şi administrativă a Adelinei Coste, cea care este noul candidat "roşu" pentru Primărie.

Deşi Coste şi-a adunat experienţa sub steagul PDL, fiind social-democrată doar din 2014, PSD-iştii nu par deloc deranjaţi. Într-o conferinţă de presă susţinută marţi la sediul partidului, preşedintele organizaţiei judeţene, Ioan Mang, şi cel al organizaţiei municipale, Liviu Sabău Popa, au declarat că se aşteaptă la rezultate mari la alegerile locale.

Experimentată şi călită

Mang a spus despre Coste că, pe lângă că "este un om politic cunoscut" care activează în politică din 2007, are experienţă în administraţie publică, ocupând chiar funcţia de subprefect (din septembrie 2011 până în aprilie 2012), şi are experienţa unei candidaturi, concurând - fără succes - pentru un loc în Camera Deputaţilor în 2012.

"Are experienţă şi în atragerea de fonduri europene, este călită în ceea ce priveşte atacurile care vin de la adversari şi toate acestea o fac să fie, după părerea mea şi a celor care au sprijinit-o aseară (n.r. la şedinţa Biroului Municipal PSD Oradea), un candidat redutabil la funcţia de primar al municipiului Oradea", a declarat Mang.

Şeful PSD Bihor a fost susţinut de omologul său de la PSD Oradea. "Organizaţia municipală va fi alături de Adelina Coste în campanie, o susţinem cu tot ce trebuie. Suntem 100% pregătiţi să demarăm campania şi să avem un rezultat, sperăm noi, cel mai bun din 90 încoace", a declarat Liviu Sabău Popa.

Toţi ca unul!

Întrebat de jurnalişti care au fost rezultatele sondajului comandat de PSD pentru stabilirea candidatului la Primărie, pe care social-democraţii nu le-au făcut publice, Mang a dat un răspuns la limita ridicolului. Potrivit acestuia, toţi potenţialii candidaţi ai PSD cuprinşi în sondaj au obţinut un scor egal, cu excepţia lui Ghib! "În sondaj, unul nu şi-a mai dorit să fie, domnul prefect. Ceilalţi, toţi au avut acelaşi scor, în jur de 12,5%. Domnul Ghib a avut 12,6%".

Conform celor spuse de Mang în conferinţe de presă anterioare, în sondaj au fost cuprinşi directorii de deconcentrate Békési Csaba şi Felix Cozma, consilierul local Adelina Coste, oamenii de afaceri Ionel Ghib şi Debelka Eduard şi prorectorul Universităţii din Oradea, Ioan Gheorghe Ţara.

Cerându-i-se detalii despre realizarea sondajului, dat fiind că Ionel Ghib era aproape complet necunoscut în rândul orădenilor înainte de a anunţa că va fi candidatul PSD, Mang a precizat că el s-ar fi făcut pe un eşantion de 1.200 de orădeni. "Există un grup de orădeni care votează cu candidatul PSD, indiferent de numele acestuia", a spus şeful organizaţiei.

Cât despre retragerea lui Ghib, liderii PSD s-au rezumat să spună că regretă situaţia. "Poate că trebuia să facem o mai bună pregătire înainte", a mai spus Mang.

Anti sau pro Mang?

Negând că ar fi un "colac de salvare" pentru PSD Bihor, Adelina Coste a declarat că vrea să fie un primar care "îi uneşte pe toţi orădenii, nu îi dezbină", care se va preocupa de problemele lor reale şi care se va asigura că "lucrurile se vor face bine la timp, cheltuind eficient banii şi nu îndatorând oraşul la un nivel insuportabil şi inexplicabil".

"Vreau un parteneriat cu Universitatea din Oradea, vreau ca Universitatea să se implice în dezvoltarea oraşului, iar acest oraş să-i ofere cadrul necesar. Oradea fără Universitate va rămâne întotdeauna un oraş mic", a declarat Coste.

În contextul preocupării ei faţă de mediul universitar orădean, BIHOREANUL a întrebat-o pe Adelina Coste dacă îşi mai susţine declaraţia din 15 mai 2012, când, într-o conferinţă de presă susţinută la PDL, a declarat că Ioan Mang aduce "un prejudiciu de imagine judeţului Bihor şi comunităţii academice", în contextul în care şeful PSD Bihor tocmai fusese numit ministru al Educaţiei şi era deja acuzat de plagierea mai multor articole ştiinţifice. "Eu ştiu sigur că există o decizie care a confirmat faptul că ce s-a speculat şi ce s-a spus nu este adevărat. Nici vorbă să aducă un prejudiciu", a declarat acum Coste.

Aceasta mai spus că ea este principalul contracandidat al edilului liberal Ilie Bolojan. "Toţi orădenii nemulţumiţi, vă spun sincer că sunt foarte mulţi, să se îndrepte către PSD şi un primar al schimbării", a îndemnat social-democrata.