Luna curățeniei în Bihor, o campanie ajunsă la a patra ediție, s-a încheiat, iar cele mai harnice primării în colectarea deșeurilor și, mai ales, reciclarea lor, au fost premiate joi seară, în cadrul unei gale festive. Evenimentul, la fel ca și campania, a fost organizat de Consiliul Județean Bihor și Asociația Ecolect, responsabilă de gestionarea deșeurilor din județ.

Regulile concursului au fost simple: primăriile au trebuit să organizeze acțiuni de ecologizare pe teritoriul lor administrativ și, în plus, a fost monitorizat felul în care cetățenii colectează deșeurile.

Cu cât au ridicat operatorii de salubritate mai multe deșeuri colectate separat, raportat la numărul de locuitori, cu atât primăria a avut un punctaj mai mare. O altă componentă a jurizării a fost gradul de evoluție a ratei de reciclare în lunile martie-mai 2024 față de media anului trecut.

După evaluarea tuturor acestor rezultate, cele șase primării care au câștigat locul I au primit fiecare un premiu de câte 100.000 de lei, primăriile de pe locul II câte 50.000 de lei, iar cele de pe locul III o recompensă de 30.000 de lei.

Banii vor putea fi folosiți pentru proiecte publice, dar 10% trebuie obligatoriu direcționat către EcoCluburile înființate în școli, pentru a încuraja implicarea elevilor în activități ecologice.

Concursul s-a desfășurat în șase zone din Bihor, iar câștigătorii sunt următorii:

- Zona 1B: Toboliu (locul I), Sântandrei (locul II) și Oșorhei (locul III);

- Zona 2: Aleșd, Bulz, Șinteu;

- Zona 3: Mădăras, Cociuba Mare, Avram Iancu;

- Zona 4: Drăgănești, Beiuș, Tărcaia;

- Zona 5: Marghita, Balc, Buduslău;

- Zona 6: Sâniob, Sălacea, Săcueni.

În concurs au fost înscrise 81 de primării din Bihor, din totalul de 100.

În cadrul Lunii curățeniei s-a desfășurat și EcoProvocarea, o competiție destinată elevilor înscriși în clasele I–XII în școlile din Bihor.

Cei mai harnici dintre ei urmează să fie premiați într-o festivitate anume organizată de CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!