În mai puţin de o lună de la inaugurare, cursele aeriene Torino-Oradea-Torino, şi-au dovedit limitele.

Printr-un comunicat adresat Aeroportului Internaţional Oradea, Compania Blue Air a anunţat, marţi, că începând cu data de 18 mai 2017 şi "până la sfârşitul programului de vară", zborul Torino-Oradea-Torino a fost anulat.

Peste noapte

Informaţia a fost făcută publică, fără niciun comentariu, de Aeroportul orădean, decizia nefiind motivată public de compania aeriană. Mai mult ca sigur, Blue Air este nemulţumită de încărcătura cu pasageri a acestor curse şi de numărul rezervărilor pentru zborurile viitoare.

Prima cursă pe această rută a fost aşteptată, cu mare pompă, de oficiali ai Consiliului Judeţean, ai Aeroportului şi ai operatorului aerian, pe data de 13 aprilie, aeronava Boeing 737-500 fiind udată cu tunuri de apă, iar cei 80 de pasageri şi echipajul primind mici cadouri la coborâre.

Cu acea ocazie, reprezentantul Blue Air, Vlad Cristescu, Senior Network Development Executiv în cadrul companiei, a declarat presei că ruta Oradea - Torino este una cu potenţial.

Joaca de-a declaraţiile

"Este o rută foarte bună pentru compania Blue Air, care se va dezvolta pe viitor şi aşteptăm cât mai multe vânzări din partea orădenilor. Primele zboruri performează destul de bine. Avem un factor de încărcare care poate fi îmbunătăţit, însă credem că pe viitor vom ajunge la 90%, cu siguranţă", a spus acesta.

Întrebat, la acea vreme, de reporterul BIHOREANULUI, cât de populare sunt aceste zboruri, Cristescu a precizat că prima cursă are o încărcătură de "aproximativ 60%". Anumiţi specialişti spun, însă, că pentru a fi rentabile, cursele trebuie să aibă, în medie, o încărcătură de 80%.

Semne că ruta nu este una foarte viabilă au existat încă de la început. Zborurile de Torino urmau să fie inaugurate, iniţial, pe 26 martie, însă au fost amânate, tot fără explicaţii oficiale, aproape o lună. Cristescu a spus doar că acest lucru s-a întâmplat "din motive operaţionale".

UPDATE: “Au pornit cursa doar pentru că au promis că o pornesc”

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, s-a declarat neplăcut surprins de anunţul companiei Blue Air, lăsând să se înţeleagă că operatorul aerian dă dovadă de neseriozitate abandonând o rută după numai patru zboruri, în condiţiile în care nu a făcut nimic pentru promovarea destinaţiilor.

“Cum vrea Blue Air să meargă Torino dacă lumea nu ştie Torino?!”, a spus Pasztor, într-o declaraţie făcută marţi portalului Bihon.ro, în care a arătat că primul zbor a avut un grad de ocupare de 60%, iar următoarele în jur de 45%.

Şeful CJ s-a declarat surprins de decizia subită de anulare a curselor, făcută în absenţa unei analize comune. „Săptămâna trecută am discutat cu ei că se va face o evaluare a cursei Oradea – Torino la finalul lunii mai. Şi, deşi am discutat acest aspect săptămâna trecută, tot săptămâna trecută ei au luat această hotărâre. Aşadar, după doar patru curse s-au pronunţat că nu merge. Prin urmare, pot considera că au pornit cursa doar de dragul că au promis că o pornesc, nu să şi meargă. Pentru că altfel eu cred că funcţiona”, a mai spus Pasztor.