Din închisoare a ieşit şi în închisoare se poate întoarce. Fost director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România în perioada 2007-2008, pus la propunerea PNL în guvernarea Tăriceanu, orădeanul Dorin Debucean a fost din nou trimis în judecată, de către DNA Cluj.

De capul lui

Abia eliberat din detenţie în această vară, după ce a ispăşit o condamnare pentru fapte de corupţie comise în aceeaşi calitate de şef al CNADNR, Debucean a fost trimis în judecată, la Tribunalul Bucureşti, "pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată, care a produs consecinţe deosebit de grave", după cum arată un comunicat dat publicităţii de DNA în cursul zilei de marţi.

Conform acestuia, în noul rechizitoriu se arată că, uzând de calitatea sa de director general al CNADNR, Debucean, "cu încălcarea prevederilor legale, a semnat două contracte de asistenţă juridică, având ca obiect prestarea de servicii de asistenţă juridică pentru cauze strict determinate şi un onorariu şi alte cheltuieli stabilite ca plată lunară, pe întreaga perioadă de desfăşurare a proceselor", ambele contracte neprevăzând nici măcar teoretic "posibilitatea de reziliere unilaterală".

Cele două contracte au fost semnate de Debucean în 2008, fără să fi avut aprobarea Consiliului de Administraţie ori a vreunei structuri de specialitate din cadrul CNADNR, iar consecinţa încheierii lor abuzive este că această Companie "a suferit o pagubă totală de 8.761.387 lei rezultată prin executarea silită a celor două contracte".

Expert în trânteli

Debucean abia fusese eliberat - în această vară - din închisoare, după ce a ispăşit două treimi dintr-o condamnare de 3 ani şi 6 luni hotărâtă în ianuarie 2015 de Curtea de Apel Oradea şi menţinută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în martie 2015, tot pentru încheierea unor contracte în mod nelegal şi păgubitor pentru CNADNR.

Concret, în perioada în care a condus Compania, orădeanul a aprobat şi efectuat plăţi preferenţiale către sucursala din Oradea a unei firme din Ungaria şi a dispus vânzarea din patrimoniul acesteia a unui teren de 38.000 mp situat în Oradea şi a unor construcţii din Cluj-Napoca şi din Feleac, judeţul Cluj, către o firmă orădeană, la jumătate din preţul real, adică doar 4,146 milioane lei, echivalentul a 1,11 milioane euro.

Debucean a luat decizia de vânzare de unul singur, fără aprobarea Adunării Generale şi fără mandat din partea ministrului Transporturilor, iar pentru a-şi ascunde ilegalităţile a falsificat mai multe documente, ajutat de adjuncta sa, Alina Natalia Istrate, condamnată şi ea la 3 ani de închisoare cu suspendare.

De altfel, atât Debucean, cât şi Istrate, au fost obligaţi şi la plata unor despăgubiri, de câte 364.000 euro şi 544.388 lei.

Citiţi pe această temă şi articolul Drumar "tunar": Fostul şef al CNADNR, Dorin Debucean, acuzat că a vândut proprietăţi ale statului la jumătate de preţ