Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj, aceeaşi instituţie care a autorizat funcţionarea fermei Nutripork în Oradea, şi-a dat ok-ul pentru duhoare şi în judeţul "de reşedinţă".

Potrivit Adevărul, APM Cluj a emis, la începutul lunii aprilie, autorizaţia integrată de mediu amenajarea unei ferme de pui cu o capacitate uriaşă, de 176.000 de capete în opt hale, taman în centrul celei mai mari comune din România, Floreşti. Autorizaţia urmează să intre în vigoare chiar de joi, astfel că firma care a cerut-o, Bravinvest SRL, va putea reporni ferma înfiinţată în urmă cu 10 ani, dar care are activitatea sistată din iunie 2016, când i-a expirat autorizaţia de mediu.

Localnicii acuză că ferma le face aerul de nerespirat şi susţin că nu îşi mai doresc ca aceasta să funcţioneze aproape de casele lor. De cealaltă parte, însă, funcţionarii APM Cluj susţin că în studiile realizate de Institutul Naţional de Sănătate "este stipulat că există disconfort, dar care nu afectează sănătatea".

Primarul Floreştiului, Horea Şulea, susţine la rândul său că va ataca în instanţă autorizaţia de mediu. "Sunt foarte multe motive care se pot invoca. De exemplu, acele studii pe baza cărora s-a decis autorizarea nu s-au făcut conform normelor europene, probele luate nu au fost făcute cu aparate omologate. Noi am alocat în buget o sumă de bani pentru realizarea unui studiu profesionist de mediu, sunt doar vreo 4-5 firme în Europa care fac aşa ceva", spune edilul, citat de adevarul.ro.

APM Cluj a fost instituţia care, în 2007, a acordat o autorizaţie integrată de mediu şi pentru ferma de porci Nutripork, din cartierul Ioşia, care umple partea de vest a Oradiei cu duhoare. În această toamnă, autorizaţia Nutripork va expira. Orădenii, dar şi locuitorii din Sântandrei, şi-au exprimat în nenumărate rânduri nemulţumirea faţă de poluarea cauzată de fermă. Patronul grupului Nutrientul, Iosif Pazurik, s-a arătat decis să relocheze ferma, dar a cerut sprijin din partea autorităţilor.

Acelaşi grup de firme are şi o fermă de pui la Palota, care la rândul ei a născut nemulţumiri din partea localnicilor. Aceştia acuză că duhoarea le intră în case şi au cerut ca şi această fermă să fie relocată.