Pianistul orădean Thurzó Zoltán a fost nevoit să oprească, vineri seară, concertul maraton pe care l-a început cu gândul să ajungă în Cartea Recordurilor. Artistul a anunţat pe Facebook că, din motive medicale, a trebuit să renunțe.

„Vă anunț cu regret că, din motive medicale, a trebuit să renunț la doborârea recordului. Mulțumesc pentru susținere şi pentru toate gândurile pozitive”, este mesajul transmis pe pagina de Facebook a pianistului.

Postarea este însoţită de două fotografii care arată că Thurzó s-a oprit din cântat după 77 de ore, 40 de minute şi 43 de secunde. Recordul actual este de 127 de ore, 8 minute şi 38 de secunde, iar orădeanul îşi propusese să concerteze timp de 130 de ore.

Numeroşi orădeni l-au felicitat pe Zoli pentru performanţa sa, chiar dacă nu şi-a atins dificilul obiectiv. La scurt timp după postarea de pe Facebook, zeci de oameni i-au scris că îi urează multă sănătate şi că rezultatul său este oricum lăudabil.

Chiar dacă nu şi-a îndeplinit acum dorinţa de a doborî recordul mondial, Thurzó are o altă performanţă cu care se poate mândri: a devenit singurul artist român care a cântat toate sonatele Mozart într-un singur concert, dar şi cele 4 fantezii şi cele 3 rondouri ale aceluiaşi compozitor. De asemenea, el a intrepretat toate cele 32 sonate Beethoven şi alte 214 piese de la 23 de compozitori. Operele lui Mozart au fost cântate de pianistul orădean de 3 ori, de-a lungul zilelor în care a concertat.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, pianistul a început ineditul concert-maraton marţi dimineaţă, la ora 8, şi a cântat doar cu mici întreruperi. Regulile Guinness World Record prevăd că, la fiecare oră cântată, are 5 minute pentru pauză, iar Thurzó s-a străduit să cânte cât mai mult, ca să acumuleze timp pentru odihnă. Joi la ora 11, el a atins „borna” de 48 de ore cântate, timp în care a dormit doar de două ori, câte 30, respectiv 40 de minute.

Vineri dimineaţă, la ora 5, artistul a anunţat tot pe Facebook că este bucuros că a trecut de jumătatea concertului, după ce a adunat 65 de ore cântate.