Doi politicieni din partide diferite, Delia Ungur (USR PLUS) şi Szabo Odon (UDMR), au acuzat în spaţiul public că în Oradea nu se mai fac testări la cerere prin metoda pooling, o formă de testare în masă la care apelau companiile, şi asta ar fi o formă de a masca realitatea pandemiei.

Chestionat de BIHOREANUL, dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor bihorene, spune însă că testările de grup se fac în continuare, dar doar în măsura posibilităţilor, ţinând cont că laboratoarele spitalelor orădene sunt aglomerate cu testele pentru suspecţii de Covid-19 sau alte grupe care trebuie obligatoriu verificate, cum sunt personalul medical sau bihorenii din centrele de bătrâni.

Acuzaţi de lipsă de transparenţă

Ungur a scris pe Facebook că firma pe care o conduce a plătit până acum peste 100.000 lei pentru testele prin metoda pooling, tocmai pentru că a înţeles cât de importantă este izolarea bolnavilor.

„Acum a început campania electorală pentru alegerile parlamentare și brusc, de pe-o zi pe alta, programarea pentru teste Covid-19 la laboratoarele publice a devenit mult mai greoaie în Oradea. Dacă până mai ieri puteai să te programezi de azi pe mâine, acum ești programat peste o săptămână. În oraș circulă informația că s-ar fi dat dispoziție „de sus”, la nivel național, să se testeze cât mai puțin la cerere. Oficial nu se comunică nimic, dar niciodată nu a existat o comunicare transparentă din partea autorităților. Nu am știut niciodată dintre testele efectuate câte erau la cerere, câte erau pentru personalul medical și câte pentru diverse categorii de bolnavi internați deja”, a reclamat Delia Ungur, pe propria-i pagină de pe reţeaua de socializare.

De asemenea, printr-un comunicat de presă transmis luni, deputatul Szabo Odon a ridicat aceeaşi problemă, întrebându-se „de ce, la Oradea, nu se mai fac teste Covid-19, în sistem pooling?”. „În Oradea, creşte numărul bolnavilor, dar administraţia scade capacitatea de testare”, a criticat parlamentarul UDMR.

În limita capacităţii

Contactat de BIHOREANUL, dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor locale, a spus că cei doi politicieni sunt într-o confuzie: nu a scăzut numărul de testări din Bihor ci, din contră, a crescut, iar testări în masă la cerere se fac în continuare, dar în limita capacităţii laboratorului Spitalului Judeţean.

„Se fac testări pooling în continuare, dar din cauza volumului mare nu putem satisface toate cererile. Conform legii, noi, cu prioritate, trebuie să facem teste solicitate de DSP Bihor, Ambulanţă, pentru personalul din spitale şi pacienţii care se prezintă la consultaţii. Volumul de analize este mare, uneori de peste 700-800 pe zi. Aşa că pentru testările firmelor, la cerere, se merge pe programare”, a declarat medicul.

Acesta a ţinut să precizeze că, dacă eşantioanele ies pozitive în urma testării pooling, în laborator ajung să se facă mai multe analize, uneori individual pentru toţi cei testaţi în masă. „La pooling, când o grupă de 10 sau de 20 iese pozitivă, trebuie să le facem individual, ca să vedem câţi sunt de fapt pozitivi. Dacă vine o întreprindere cu 300 de angajaţi, le faci pooling şi ies pozitive toate grupele, tu de fapt trebuie să suplimentezi cu 300 de analize capacitatea laboratorului”, a precizat Carp.

Cu programări

Din aceste motive, când sună la Spitalul Judeţean, reprezentanţii companiilor fie se aleg cu o programare, fie sunt îndemnaţi să sune la laboratoarele private din oraş, unde pot face teste individuale. „Nu putem să amânăm o casă de bătrâni sau un grup de pacienţi oncologici, ca să facem o testare pooling la o companie. Pe cât posibil, facem pentru toţi cei care solicită, dar când capacitatea laboratorului este atinsă, programăm”, a spus Carp.

Medicul a amintit chiar de un scandal din vară, din Craiova, unde şefii laboratoarelor de teste Covid-19 din spitalele publice au ajuns cercetaţi de procurori tocmai pentru că au făcut teste la cerere, pentru companii şi turişti, în detrimentul celor cerute de DSP.