Miile de oameni care au participat la ultimul weekend al Toamnei Orădene şi-au lăsat amprenta asupra centrului Oradiei prin mizeria făcută.

Zeci de angajaţi ai operatorului de salubritate au lucrat din greu în fiecare noapte ca a doua zi niciun semn să nu "trădeze" dezmăţul din ajun...

Gunoiul a rămas, pubelele au dispărut

Toamna Orădeană din acest an a început timid, pe platoul de lângă Arena Antonio Alexe, numărul mic de participanţi văzându-se şi în cantitatea modestă de gunoaie rămase în urmă: şapte pubele de 240 de litri. Culmea, însă, e că trei din aceste pubele s-au furat, după ce gunoiul din ele a fost aruncat - cum altfel? - pe jos.

În schimb, în ultimul weekend al Toamnei Orădene, mii de oameni au participat la concertele în aer liber. Iar ce a rămas în fiecare noapte după ei, numai angajaţii RER ştiu. "Am strâns 75 de containere de 1.100 de litri", spune Ionel Ban, directorul de producţie al RER Ecologic Service. Adică, peste 82 de metri cubi de gunoaie. Cam 5 autogunoiere mari, precum cele care ridică deşeurile menajere ale orădenilor.

Chef până dimineaţa

În nopţile de vineri şi de sâmbătă, câte 15 muncitori au măturat centrul, iar în noaptea de duminică, 21. "Pentru că au fost petrecăreţi până dimineaţa, s-a făcut curăţenie începând după miezul nopţii până pe la 11 dimineaţa", spune Ban.

Pe lângă gunoaiele lăsate de orădenii care s-au dus la spectacole, la murdărie au contribuit şi comercianţii, care nu s-au sfiit să arunce pe jos cenuşa din grătare sau uleiul din tigăi. Ca să cureţe aceste pete, muncitorii au spălat manual zona centrală. Ăştia suntem, ăştia defilăm...


Vocea străzii

Cum vi s-a părut Toamna Orădeană? Ce v-a plăcut şi ce nu v-a plăcut?

02 Diana Bradea.jpgChiar a fost bine. Mi-a plăcut foarte mult Horia Brenciu, care a făcut show şi a cântat bine, dar focurile de artificii au fost puţine şi mi-au înşelat aşteptările.

Diana Bradea, 22 ani, masterandă

A fost super frumos, a fost o ocazie să ies cu familia. M-am bucurat că l-am văzut pe Laurenţiu Duţă, dar aş fi vrut şi trupe cu un repertoriu mai vechi.

Mariana Pavel, 47 ani, consilier de publicitate

02 Rebecca Racz.jpgConcertele au fost foarte bine organizate, iar prezentatorul a comunicat mult cu publicul şi a făcut atmosferă. Mi-au plăcut Laurenţiu Duţă, Direcţia 5, dar şi Andra.

Rebecca Racz, 15 ani, elevă

A fost cam multă mizerie pe jos şi multă aglomeraţie. Totuşi, produsele au fost destul de ieftine şi mi-au plăcut şi cei care au concertat duminică, Andra şi Direcţia 5.

Cristian Letai, 16 ani, elev

02 Sandor Hamza.jpgA fost destul de fain, dar foarte frig. Organizarea a fost cam ca în anii trecuţi, iar la cântăreţi mi-au plăcut Elena Gheorghe şi Alex.

Şandor Hamza, 24 ani, brutar

Nu mi-a plăcut dezordinea de la Toamna Orădeană, se aruncau toate pe jos. În schimb, mi-au plăcut concertele Alex şi Elena Gheorghe de vineri.

Teofil Blăguţa, 19 ani, student