Anul 2022 a fost un an greu. Am ieșit din pandemie, am intrat în nebunie. Nebunia războiului,  nebunia prețurilor la carburanți și alimente, nebunia cu Schengen. Dar toate astea sunt mizilicuri față de nebunia din trafic, care-i face pe orădeni să aștepte cu nerăbdare extinderea Aeroportului, pentru a putea traversa Centrul Civic pe calea aerului.

Dorința Primăriei de a muta traficul sub pământ arată încă o dată intenția nedisimulată a administrației liberale de a se ocupa exclusiv cu activități subterane. Iar, așa cum spunea un mare dealer încă în viață, în Oradea, traficul rutier a ajuns mai periculos decât cel cu cocaină.

La fel ca în fiecare an, Calendarul BIHOREANULUI scoate în față băștinași care, prin activitatea lor, s-au remarcat în fața concetățenilor. Iar, dacă în pozele din calendar li se vede dantura, nu înseamnă neapărat că ei zâmbesc bihorenilor, ci doar că-și arată colții...

Poate, totuși, vom avea parte de un 2023 mai bun. La mulți ani!

Foto: Ovi D. Pop şi Arhiva BIHOREANULUI


IANUARIE

Sătul să tot înghită industrii poluante, Vladimir Putin a pus pe fugă numeroase companii, printre care şi pe finlandezii de la Nokian.

Aceştia au debarcat direct la Oradea, anunţând o investiţie de 650 milioane de euro, adică mai mult decât a strâns ADLO-ul în toată existenţa lui.

Dintr-un simplu capriciu, Putin devine mai eficient în mobilarea parcului industrial decât întreaga echipă condusă de Alina Silaghi. Să sperăm, totuşi, că pe liderul rus n-o să-l apuce dorul să vină la faţa locului să-şi vadă opera.

FEBRUARIE

De când este primarul municipiului Oradea, Florin Birta a adoptat numele de scenă Birtaşul.

Dar ce birtaş este acela care nu are un local? Aşa că a ales să se căsătorească cu o domnişoară care are un local de elită în buricul târgului, iar Florin a devenit birtaş cu acte în regulă.

Adevărul este că, la câte proiecte i-a lăsat pe cap fostul primar Ilie Bolojan, mai ales complicatele pasaje din Centrul Civic, îţi trebuie multă tărie să duci lucrurile la bun sfârşit. Iar cea mai la îndemână tărie o găseşti, normal, la restaurantul tău.

MARTIE

Ilie Bolojan este nu doar constructor şi betonator prin excelenţă. El dă dovadă şi de romantism.

Acum dedică municipiului Oradea cea mai lirică dintre piese - "Ţi-am luat un ineeeel" -, chiar dacă pentru asta stă mai mult prin tribunale decât la serviciu, pentru procesele deschise de riverani.

Bolojan a primit o lovitură sub centură tocmai din cauza Centurii din zona sa folclorică, la Aleşd, unde riveranii au reclamat că drumul trece printre case. Chemat la faţa locului să modifice soluţia, le-a dat o veste bună oamenilor nemulţumiţi: "S-a rezolvat, nu se poate!".

APRILIE

Victor Micula loveşte în Poliţia Română, chiar dacă e la mii de kilometri de ţară.

Omul, că alt termen n-am găsit, a reuşit să-l dezbrace de haina statului pe poliţistul care i-a dat uniforma şi maşina Poliţiei pentru a ieşi la plimbare.

Adevărul este că, după ce l-a percheziţionat pe un rival, Victoraş a demonstrat cu prisosinţă că are stofă de miliţian. Păcat că nu a putut da examen la şcoala de Poliţie!

L-o fi încurcat lipsa bacalaureatului, deşi normal ar fi fost ca persoanele din zona folclorică Binş să fie scutite de asemenea condiţionări.

MAI

Trecut poate prea repede de la faza de levier la cea de cazma, domnul patron Beneamin Rus a ajuns inamicul nr. 1 al flăcăilor care ard gazul pe la CNAIR.

Stăpânul Selinelor a reuşit performanţa ca, în loc să facă două tronsoane de autostradă pe drumul Clujului, să se pricopsească cu nişte procese care nu ne ţin nici nouă de asfalt şi nici lui de profit.

Acesta este motivul pentru care Beni a ajuns pe drumuri, mai exact pe drumul de centură al Aleşdului, chit că şi acolo sunt probleme cu nişte procese.

La cum merg lucrurile în ţara asta, decât să-ţi angajezi drumari, e mai rentabil să te dotezi cu avocaţi şi jurişti.

IUNIE

Coleg de şcoală primară cu Tutankamon, din generaţia lui Ramses al II-lea şi vecin cu Nefertiti, Ianoş Mang a demonstrat că poţi rămâne în eternitatea politică nu neapărat dacă construieşti piramida lui Keops, ci mai ales dacă dărâmi farul din Alexandria.

Aşa că, la ceas de bilanţ, se poate lăuda nu cu ce a construit, ci cu ce a demolat, cam ca Primăria Oradea, atât doar că ea mai şi pune lucruri noi în loc.

Mang va intra nu doar în istorie, ca cel mai longeviv PSD-ist din vestul ţării, ci şi în geografie, pentru modul în care s-a opus unificării Oradiei cu Sânmartinul.

IULIE

Dacian Palladi, celebrul consultant financiar, activist pe Facebook şi fost city-manager la Primăria Oradea, s-a întors la locul faptei.

A ajuns consilier al noii viceprimăriţe Antonia Nica, aşa că, de acum înainte, sfaturile vor curge gârlă, până la limita inundaţiilor.

Masonul Dacian, ca orice zidar liber, va încerca să-şi clădească o carieră la stat, semn că acei clienţi pe care i-a consiliat în privat ori s-au împuţinat din pricini de criză, ori se lipsesc de sfaturile lui.

AUGUST

Arina Moş şi-a construit, cu răbdare şi înţelepciune, cariera politică.

Ascensiunea ei se datorează unor oameni importanţi care i-au văzut imediat calităţile. Primul căruia ar trebui să-i mulţumească este Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, pentru că i-a asigurat o platformă unde să-şi poată posta selfie-urile.

Acum Arina Moş este senator în Parlamentul României şi deja se simte acolo ca acasă.

Asta pentru că în Parlament sunt o sumedenie de moşi.

SEPTEMBRIE

Claudiu Lupău este manager la spitalul din Beiuş.

A intrat în nemuritoarea istorie a oraşului - oraş care a dat ţării zeci de primari la puşcărie - când, în plină pandemie, a făcut un chef inclusiv cu medici care trebuiau să fie de gardă.

Primarul Gabriel Popa a stat scut în faţa managerului, motiv pentru care acesta s-a revanşat, angajând în stabiliment neamuri şi rude ale celor din Primărie.

La ce performant e spitalul de acolo, era inevitabil ca medicul cel mai bun din Beiuş să fie cursa de Oradea...

OCTOMBRIE

Florin Sîrca este noua stea în ascensiune a PSD-ului bihorean.

Adevărul e că, la ce beznă a lăsat Ioan Mang în urma lui, nici nu e prea greu să străluceşti.

Fost şef în Poliţia Economică, Sîrca a renunţat la epoleţi pentru a se dedica afacerilor de familie.

Odată cu informaţiile preţioase din Poliţie, a adus în partid şi un limbaj care uneori îi face invidioşi pe birjari, mai ales atunci când i se pune pata pe "prietenii" lui din DNA, cei care au umblat să-l înhaţe.

NOIEMBRIE

Mihai Lasca, deputat intrat pe listele AUR, a ajuns independent.

Vă daţi seama ce calităţi trebuie să ai dacă şi AUR te dă afară din partid? E ca şi cum, de la statutul de şmenar pe Calea Borşului, ajungi să vinzi ţigări netimbrate la un ABC din Velenţa.

Domnul deputat Lasca, după ce s-a războit cu vaccinurile, are preocupări mult mai înalte. A cerut Autorităţii Aeronautice, specialiştilor de la NASA şi piloţilor NATO să-l lămurească ce-i cu dungile albe de pe cer, lăsate de avioane.

Cu astfel de aleşi care umblă după avioane, România e pe mâini bune.

DECEMBRIE

Szabó Ödön, deja eternul nostru parlamentar, s-a implicat activ în campania de recenzare a populaţiei.

Suspicios pe metodologia oficială, domnul deputat a organizat o numărătoare paralelă, pentru ca nu cumva să nu iasă toţi maghiarii la socoteală.

Prin asta s-a asigurat că procentul de 20% sub care nu mai sunt obligatorii plăcuţele bilingve nu va fi afectat.

Rivalul său politic, Csomortány István, a avut o idee mai bună: a prins în bugetarea participativă un proiect prin care toate străzile oraşului vor avea şi vechile denumiri din perioada austro-ungară.

Calendarul pentru 2023, în format PDF, poate fi descărcat și tipărit de mai jos sau din galeria de documente!

 

Acest articol este un pamflet și va fi tratat ca atare

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!