Alianţa Vestului înfiinţată de primarul Ilie Bolojan în asociere cu omologii din Arad, Cluj şi Timişoara a devenit exemplu de bune practici.

Problemele Moldovei...

Şapte primari din nord-estul ţării au semnat luni, la Suceava, un acord cadru pentru înfiinţarea Asociaţiei "Moldova se dezvoltă".

Potrivit adevărul.ro primarii liberali ai localităţilor Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Botoşani, Roman, Piatra Neamţ şi Iaşi au înfiinţat asociaţia pentru a forţa investiţii cu cofinanţare europeană în infrastructură, educaţie, sănătate, mediu şi turism.

"Vreau să spun din start că nu este o replică la Alianţa Vestului. (...) Problemele Moldovei sunt mai grave decât problemele vestului. Nu avem o autostradă care să lege Moldova de celelalte regiuni istorice", a declarat Ion Lungu", a afirmat primarul de Suceava, Ion Lung.

Potrivit acestuia, lipsită de infrastructură, Moldova este izolată şi lipsită de posibilitatea de a se dezvolta economic lucru reflectat în depopularea regiunii.

Asociaţii vor căuta soluţii pentru a forţa invesţiţii cu cofinanţare europeană, naţională sau locală în în  infrastructură, educaţie, sănătate, mediu şi turism.

Două autostrăzi

Lista de priorităţi a asociaţiei este deschisă de construcţia a două autostrăzi: Iaşi – Târgu Mureş şi Nord-Sud, dar şi construirea şoselelor de centură a oraşelor asociate respectiv modernizarea transportului feroviar, dezvoltarea de parcuri industriale şi acordare de facilităţi fiscale pentru a dezvolta zonele şi pentru a-i convinge pe tineri să plece acasă.

"Demersul este necesar pentru a putea fi reprezentantivi ca parteneri de dialog şi negociere privind realizarea obiectivelor prin colaborare la nivel guvernamental şi de negociere în exerciţiul financiar al UE 2021-2027, privind utilizarea instrumentului european, ITI, Investiţii Teritoriale Integrate, pentru atragerea de fonduri europene. Lansăm invitaţia către celelalte municipalităţi din zona vizată să adere la demersul nostru", a spus primarul de Suceava.

O singură voce...

Primarul de Iaşi, Mihai Chirica, a ţinut să precizeze că asociaţia nu are culoare politică. "Nu este un manifest politic, nu are nicio culoare nu se adresează unui anumit grup de politicieni sau administrativ. Nu suntem pe picior de război cu o altă alianţă sau cu statul, ci într-o relaţie de colaborare firească", a spus Chirica.

La rândul său, primarul Cătălin Flutur de la Botoşani a declarat că asocierea a fost necesară pentru ca Moldova să vorbească pe o singură voce atunci când discută cu centrul de la Bucureşti.

"Doar nevoia ne-a adus aici pe toţi pentru că fiecare am încercat să dezvoltăm proiecte şi am sperat în capacitatea administrativă a statului să rezolve aceste probleme. Avem o experienţă cu toţii în a scrie proiecte, dar nu avem o voce comună. Ne-a ajuns cuţitul la os", a explicat Flutur.

Dragos Chitic, primarul de Piatra Neamţ, şi-a pus mari speranţe în asociaţia "Moldova se dezvoltă". "Am mare încredere în ceea ce s-a semnat astăzi . Cred în potenţialul de dezvoltare a acestei regiuni şi sper că într-un interval rezonabil de timp vom reduce decalajul pe care îl avem faţă de regiunile din Vestul ţării, dar mai ales decalajul pe care îl avem faţă de regiunile din Uniunea Europeană", a apus Chiric.

Acordul cadru semnat de cei şapte primari va sta la începutul anului viitor la baza înfiinţării în prima parte a anului viitor, cu votul Consiliilor Locale din aceste localităţi, a unei asociaţii de dezvoltare intracomunitară.