Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a făcut o vizită inopinată, dar previzibilă, sâmbătă, la Spitalul Municipal din Oradea, condus de managerul liberal Dacian Foncea, la finalul căreia s-a declarat mulţumită. S-a nimerit ca vizita să apară chiar în ziua în care unitatea a organizat Ziua Porţilor Deschise, în premieră, pentru a marca 50 de ani de existenţă.

Foncea, absent

Chiar dacă ministrul nu şi-a anunţat "descinderea", gestul a fost previzibil, deoarece de câteva zile se ştia că Sorina Pintea va fi prezentă la decernarea premiilor Dr. Mozes Carol, care a avut loc sâmbătă dimineaţă la Primărie. Imediat după această festivitate, ministrul Sănătăţii a pornit spre Spitalul Municipal, însoţită de prefectul Ioan Mihaiu şi de vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang.

Surprinzător, ajunsă la acolo, Pintea n-a fost condusă de managerul Dacian Foncea, ci de omologul acestuia de la Judeţean, Gheorghe Carp, PNL-ist şi el, şi de şefii de secţii.

Întrebat de BIHOREANUL de ce n-a participat, Foncea a spus că a avut o zi liberă. "Sâmbăta este zi nelucrătoare, cu excepţia colegilor din personalul medico-sanitar, aşa că eu nu sunt la spital, pentru că nu m-a anunţat nimeni că vine doamna ministru. Pe de altă parte, este Ziua Porţilor Deschise, iar dacă doamna ministru vine, este binevenită. Noi nu avem ce ascunde, dar nici de ce să facem pregătiri speciale", a declarat managerul.

Ministru mulţumit

În spital, ministrul a vizitat compartimentul de Urgenţe, secţia de Chirurgie Oncologică şi Centrul Oncologic, unde a văzut chiar şi acceleratorul nou, în curs de instalare. Când Gheorghe Carp i-a spus ministrei că Centrul s-a construit într-un an de zile, Pintea a replicat scurt: "Deci, se poate!".

Tot aici, oficialul a aflat de la dr. Dănuţ Dejeu şi dr. Aniela Platona cât de necesar este al doilea accelerator. "În loc de 60 de expuneri pe zi, facem 80-90", au spus doctorii, arătând că suprasolicitarea duce şi la defectarea frecventă a aparatului.

La finalul vizitei, pe care nu a făcut-o deloc pe fugă, Sorina Pintea a declarat BIHOREANULUI că este mulţumită de ce a văzut.

"Într-un spital unde se face curăţenie când vine ministrul, se vede. La fel, într-un spital unde curăţenia este menţinută, se vede. Aici curăţenia este menţinută. Ce este mai important este că nu simţi mirosul de spital. Ţin foarte mult la confortul pacientului, pentru că face parte din procesul de vindecare, chiar dacă nu ne dăm seama. Şi nu mai sunt de acord să umilim pacienţii, că de fapt asta facem, ţinându-i în condiţii mizere", a declarat ministrul Sănătăţii.

Ziua Porţilor Deschise, degeaba

Aşa cum declarase şi anterior, la finalul festivităţilor de la Primărie, oficialul a precizat că a înţeles neajunsurile Centrului Oncologic din Oradea, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii va aloca finanţarea necesară pentru "upgradarea" celui de-al doilea accelerator de particule cu tehnologia necesară, pentru a fi performant în tratarea bolnavilor.

De la Spitalul Municipal, Sorina Pintea a pornit, însoţită tot de Mihaiu şi de Mang, spre spitalul din Beiuş, o altă unitate pe care şi-a propus să o viziteze sâmbătă.

Merită precizat însă şi faptul că Ziua Porţilor Deschise la Spitalul Municipal din Oradea n-a fost de interes pentru orădeni. Angajaţii unităţii, medici şi asistente deopotrivă, au declarat BIHOREANULUI că, cel puţin până la ora 13, nu au fost cetăţeni dornici să viziteze unitatea.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Premierea asistenţilor medicali merituoşi în prezenţa ministrului Sorina Pintea, "colorată" în roşu de activişti PSD şi bruiată de protestatari (FOTO/VIDEO)"