STUDIU. Sexul, cel mai bun analgezic împotriva durerilor de cap
Scuza "nu în seara asta, pentru că mă doare capul" nu va mai avea acelaşi efect odată cu publicarea rezultatelor unui studiu recent al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Munster, Germania.

Cercetătorii nemţi au descoperit că sexul este cel mai bun analgezic împotrica durerilor de cap, notează The Telegraph. Datele studiului arată că unul din cinci pacienţi care acuzau migrene a scăpat de durerile de cap după ce a întreţinut raporturi sexuale, în timp ce pentru doi din trei pacienţi durerea s-a redus semnificativ.

Potrivit specialiştilor, explicaţia acestui fenomen este una simplă: în timpul sexului, creierul produce endorfine, adică analgezicele naturale ale organismului, care reduc sau elimină durerea.

Această cercetare a fost realizată pe un eşantion de 1.000 de persoane, bărbaţi şi femei, dintre care 800 de persoane implicate în studiu acuza zilnic migrene, în timp ce restul de 200 aveau dureri de cap ocazionale. Voluntarii implicaţi în cercetare au fost rugaţi să completeze o serie de chestionare în care erau menţionate şi întrebări cu privire la cum s-au simtit după ce au facut sex, chiar dacă acuzau o durere de cap.

Cele mai bune efecte au fost înregistrate în randul pacienţilor bărbaţi, care au precizat că folosesc sexul uneori drept metodă terapeutică împotriva migrenelor.

Rezultatele sondajului mai arată că partidele de sex nu au efect de analgezic în cazul tuturor. Potrivit răspunsurilor date, pentru aproximativ o treime dintre voluntari partidele de sex au dus la apariţia migrenelor.