Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bihor a anunţat, joi, că inspectorii instituţiei au derulat în ultima săptămână a lunii ianuarie o acţiune tematică de verificare a comercianţilor care practică soldări la anumite produse. Majoritatea agenţilor economici verificaţi au fost amendaţi pentru inducerea în eroare a clienţilor, atraşi în magazine de anunţurile de soldare, dar care s-au trezit cumpărând de fapt produse fără preţ redus, se arată într-un comunicat de presă al CJPC.

Timp de 11 zile, în perioada 15-25 ianuarie, Protecţia Consumatorilor Bihor a verificat 26 de comercianţi din Oradea şi Bihor care practicau lichidări de stocuri la anumite produse nealimentare. "Am verificat respectarea prevederilor legale în cadrul vânzărilor cu preţ redus. Cele mai frecvente deficienţe găsite au fost găsite la textile şi încălţăminte soldate, constând în dezinformarea consumatorilor. Practic, mulţi dintre comercianţi îşi atrag clienţii cu reclama de soldări, însă nu afişează preţurile de vânzare vechi şi cele reduse ale produselor într-o formă vizibilă, lizibilă, fără echivoc, nu informează clienţii de perioada în care practică reducerile de preţ ori amestecă produsele la preţ redus printre cele la preş normal", a declarat pentru BIHOREANUL comisarul şef adjunct Traian Bejan, şeful CJPC Bihor.

Potrivit acestuia, majoritatea comercianţilor controlaţi păcălesc cumpărătorii şi prin neafişarea anunţului că produsele soldate se vând "în limita stocului disponibil", lucru impus de lege, cât şi categoria de produse la care se referă reducerea de preţ.

"O altă deficienţă depistată de comisarii CJPC a constat în lipsa afişării informaţiilor privind caracteristicile produselor textile, respectiv denumirea produsului, compoziţie fibroasă, modul de întreţinere, ţara de origine, datele de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului", se arată în comunicatul CJPC Bihor

În urma contralelor 21 de comercianţi au fost amendaţi, valoare totală a sancţiunilor aplicate fiind de 26.500 lei.