După 1989, reconstrucţia Oradiei a început, ca în majoritatea localităţilor din România, de la exterior spre interior. Iniţial au apărut centrele comerciale, complexele rezidenţiale şi parcurile industriale.

Acum este timpul să profităm de oportunităţile financiare pentru ca Oradea să repună spaţiile de recreere la dispoziţia cetăţenilor săi şi a turiştilor. Toţi ne-am săturat de zone neîngrijite, deteriorate, nesigure după lăsarea întunericului, chiar şi în centrul oraşului.

Avem un mare potenţial de dezvoltare a spaţiilor verzi pe malurile Crişului Repede, iar proiectele de ecologizare trebuie să aibă un efect durabil. Cu alte cuvinte, soluţiile alese pentru amenajările malurilor trebuie să rezolve problemele de gospodărire a apelor şi să aducă un plus comunităţii. Şi ce poate fi mai benefic decât un spaţiu unde poţi evada de agitaţia oraşului?

Promenade cu subtraversări pe sub poduri, bănci în spaţiile verzi, locuri de joacă şi coşuri de gunoi, acestea sunt valorile adăugate pe care trebuie să le aducă orice proiect de amenajare a malurilor Crişului Repede.

Prin amenajarea spaţiilor de recreere nu doar se aduce un beneficiu cetăţenilor, dar se şi dezvoltă un nou punct turistic al oraşului - malurile Crişului Repede. Să facem un exerciţiu şi să ne gândim câte oportunităţi avem de a ne petrece în mod plăcut timpul liber aici: plimbări cu bicicleta, cu role sau cărucioare, jogging, pescuit sportiv sau întâlniri cu prietenii pe o bancă, pe malul apei.

La ora actuală, o deschidere foarte bună pentru activităţi de relaxare găsim în zona Decebal şi Sovata, urmând ca până la finele anului şi cetăţenii din zona centrală să se bucure de aceleaşi facilităţi. Pentru că Oradea noastră şi locuitorii ei au dreptul de a beneficia de un coridor verde în inima oraşului...

Pásztor Sándor
Director ABA Crişuri