De aproape două săptămâni, România e pusă pe jar de intenţia Guvernului de a emite două Ordonanţe de Urgenţă care ar scăpa de puşcărie aproximativ 2.500 de deţinuţi condamnaţi la maximum 5 ani de închisoare, ar înjumătăţi pedepsele celor trecuţi de 60 de ani, femeilor însărcinate, persoanelor care au în întreţinere copii mici şi ar dezincrimina, practic, abuzul în funcţie comis de politicieni şi funcţionari ai statului.

Principalul motiv invocat de Ministerul Justiţiei şi de şefii PSD este supraaglomerarea din închisori, ocupate în proporţie de 145%, conform Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. BIHOREANUL a constatat că la Oradea argumentul nu e deloc valid, fiindcă "locatarii" penitenciarului local sunt mai puţini decât locurile disponibile, iar condiţiile mult peste medie.  

Ţinuţi aproape

Situat în buricul târgului, Penitenciarul Oradea are în custodie deţinuţi arestaţi preventiv, condamnaţi la închisoare în regim deschis, închis şi de maximă siguranţă - fiecare regim fiind stabilit în funcţie de tipul infracţiunilor şi anii de puşcărie primiţi - din Bihor, Satu Mare şi Sălaj, arondaţi pe criteriul proximităţii faţă de domiciliu.

Până de curând penitenciarul era suprasolicitat, dar anul trecut numărul deţinuţilor a scăzut semnificativ. În 2012, au fost "cazate" aici 539 persoane, un an mai târziu 555, în 2014 - 570, în 2015 - 575, iar în 2016 - 490. Motivul e simplu: mulţi condamnaţi şi-au ispăşit pedepsele (161 de persoane liberate în 2016), iar nou-intraţii au fost mai puţini.

Puşcărie aerisită

Lucian Țîrțiu, comisar șef, adjunctul Penitenciarului OradeaCa urmare, conducerea penitenciarului a decis să renunţe la al treilea nivel de paturi în secţiile unde mai erau astfel de camere, eliberând mai mult spaţiu pentru deţinuţii rămaşi. În prezent, aşezământul are 516 paturi dispuse conform normelor legale şi 463 de deţinuţi, fiind ocupat, deci, în proporţie de doar 90%.

"Numărul celor care ajung la noi nu poate fi previzionat. Custodiem temporar şi deţinuţii condamnaţi în ţările UE aduşi în ţară prin Borş. Oricum, când ne apropiem de capacitatea maximă cerem Administraţiei Naţionale transferul unora dintre deţinuţi în altă parte, tot în nord-vestul României", spune comisarul-şef Lucian Ţîrţiu (foto), adjunctul unităţii. Dacă cererile trimise de la Oradea au fost aprobate, în alte regiuni metoda nu se poate aplica deoarece multe închisori sunt pline, aşa că s-ar muta aglomeraţia dintr-o parte-n alta.

Condiţii bune

Din cauza condiţiilor proaste din închisori, între 2011 şi 2016 România a fost condamnată de 510 ori de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, despăgubirile datorate deţinuţilor ridicându-se la 3 milioane euro. Şi Penitenciarul Oradea a fost "urecheat" de câteva ori, dar în ultimii ani a îmbunătăţit vizibil condiţiile.

Deţinuţii stau în camere cu 2, 6 şi până la 20 de paturi, în cele din urmă ajungând de regulă cei în regim deschis, care în timpul zilei ies neînsoţiţi din unitate pentru a merge la muncă. Încăperile au fost igienizate, dotate cu termopane, ventilatoare şi televizoare moderne. WC-urile turceşti au fost complet eliminate şi înlocuite cu unele anti-vandalism, iar toate secţiile au fost dotate cu maşini de spălat şi frigidere.

La finele lui 2016, s-a instalat o centrală termică nouă, pe gaz, care asigură necesarul de apă caldă, după o investiţie de aproape 1 milion lei finanţată de ANP. "Deţinuţii au acces zilnic la duşuri cu apă caldă", explică purtătoarea de cuvânt Adina Bîrda.

Cât ne costă?

În 2016, Penitenciarul Oradea a avut un buget de 23 milioane lei, costul mediu de întreţinere a unui puşcăriaş fiind de 746 lei/lună, fără contribuţia la CAS, de 125 lei/lună/persoană. Închisoarea a avut în plus şi venituri proprii din munca pe care deţinuţii sunt încurajaţi s-o presteze întrucât este o "bilă albă" la dosar. Anul trecut, 82 de deţinuţi au lucrat în interiorul şi în afara penitenciarului pentru diverse firme, 40% din încasări revenindu-le lor, iar 60% închisorii, astfel că în bugetul acesteia s-au adunat 1,4 milioane lei, folosiţi la modernizări.

Sigur, nu înseamnă că nu sunt probleme: gardienii şi ofiţerii sunt mai puţini decât ar trebui (87% din necesarul de personal), iar deţinuţii uneori fac năbădăi. În august, ieşit în grup la ecologizarea unor spaţii verzi, unul a plecat pentru a se întâlni la un hotel cu nevasta, iar o lună mai târziu altul a fugit de la un punct de lucru, ambii fiind însă prinşi rapid.

În ultimii ani, în Penitenciarul Oradea s-a înregistrat un singur deces: la începutul iernii, un sătmărean de 28 de ani, arestat pentru uciderea unei bătrâne şi tratat pentru probleme psihice, s-a spânzurat într-o baie din infirmerie. Puţini cred, totuşi, că din cauza condiţiilor din penitenciar...