Alte două proiecte transfrontaliere, cu valoare totală de peste 4,25 milioane de euro, au fost câştigate de municipalitate. "În cursul acestei săptămâni Primăria Municipiului Oradea a primit înştiintarea oficială referitoare la selectarea pentru finanţare a două proiecte care au fost depuse în luna ianuarie 2012, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România - Ungaria", se arată într-un comunicat transmis miercuri de Biroul de Presă al instituţiei.

Cele două proiecte au fost depuse în colaborare cu Universitatea din Debreţin.

Primul dintre ele, denumit "Dotarea cu echipamente medicale de înaltă performanţă a blocurilor operatorii de la Spitalul Municipal Gavril Curteanu în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale", presupune reconstrucţia blocului operator. "În plus, în cadrul acestuia vor fi achiziţionate echipamente medicale pentru partenerul maghiar şi diferite activităţi menite să faciliteze transferul de know-how în domeniul medical între Spitalul Municipal Gavril Curteanu şi Universitatea Debrecen", specifică documentul.

Odată recompartimentat, blocul operator va avea, între altele, o sală de operaţii pentru Ortopedie şi 3 săli de operaţii generale, dar şi încăperi gospodăreşti, de control şi filtrare accese, respectiv spaţii tehnice pentru instalaţiile aferente. Proiectul include atât amenajarea spaţiilor (167.161 euro cu TVA), cât şi dotarea lor cu echipamente medicale (1.416.103 euro cu TVA).

Municipalitatea contribuie cu 249.186 euro la acest proiect, oraşul beneficiind astfel de 1.412.054 euro, fonduri nerambursabile. Restul de până la 2.219.990 euro, cât reprezintă bugetul estimat pentru finalizarea proiectului, revine Clinicii din Debreţin, care va beneficia de 558.750 euro, fonduri nerambursabile.

Cel de-al doilea proiect câştigat, "Dotarea cu echipamente medicale de înaltă performanţă a blocurilor operatorii de la Spitalul Judeţean Bihor în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale", presupune reabilitarea spaţiilor existente cu aducerea lor la standarde şi normativele în vigoare, crearea fluxurilor pentru medici, personal şi pacienţi.

Potrivit comunicatului, la finalizarea lucrărilor, blocul operator va cuprinde sălile de operaţii, care vor avea sală pregătire medici, spălător şi loc de pregătire instrumente, săli preoperator şi postoperator pacient. Este vorba de o sală operaţii pentru urgenţe, o sală de operaţie pentru chirurgie plastică şi reparatorie, sală neurochirurgie şi oftalmologie, o sală chirurgie generală I şi II, sală operaţie ORL şi BMF, dar şi o sală de operaţii pentru ortopedie. Totodată, sala de operaţii cardio vasculare va fi completată cu echipamente, vor exista filtre sanitare cu vestiare şi grupuri sanitare pentru personal, separat pe sexe. De asemenea, blocul operator va fi prevăzut cu încăperi pentru rufe curate, rufe murdare, boxe curăţenie şi camere personal.

Alte obiective ale proiectului sunt dotarea cu set neuronavigator a Universităţii Debrecen, crearea de protocoale comune în domeniul chirurgiei între Spitalul Judeţean Bihor şi Clinica din Debrecen, crearea unei secţiuni comune româno-maghiare în cadrul website-ului www.oradea.ro în care va fi prezentată evoluţia proiectului, dar şi organizarea a două intervenţii chirurgicale cu echipe mixte româno-maghiare.

Pentru acest proiect, municipalitatea orădeană va contribui cu 163.918,91 euro, fondurile nerabursabile fiind de 1.326.252,99 euro. Totodată, Clinica din Debreţin va beneficia de 544.750 euro, valoarea totală a acestuia ridicându-se la 2.034.921,90 euro.

În ambele cazuri, perioada de implementare este de 24 de luni, adică din 1 septembrie 2012, până în 31 august 2014.

"În cursul acestei săptămâni vom primi şi alte înştiinţări oficiale referitoare la celelalte proiecte transfrontaliere câştigate de municipalitate, urmând a le comunica public", se mai arată în comunicatul Primăriei.