Municipalitatea a anunţat că pe 9 iulie a fost semnat contractul de finanţare pentru realizarea incubatorului de afaceri numit "Cresc Oradea Mare" în clădirea fostului Spital de Neurologie (Spitalul Nr. 5) de pe strada Louis Pasteur nr. 28, aflată în stare de degradare. 

Proiectul finanţat în bună parte din fonduri europene a fost depus prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. El a fost denumit: "Promovarea antreprenoriatului creativ prin dezvoltarea incubatorului de afaceri: Cresc Oradea Mare".

Potrivit unei informări trimise de Primăria Oradea, valoarea contractului semnat este de 16.747.152,33 lei, din care valoarea eligibila a proiectului este de 15.494.915,33 lei, iar contribuţia proprie a oraşului este de 8.588.193,77 lei. Durata contractului de finanţare este de 61 de luni.

Incubatorul va fi amenajat într-o clădire cu 2.200 mp. "În urma reabilitării clădirii, se va amenaja spaţiul de desfăşurare a activităţii de incubare cuprinzând în total 15 birouri pentru start-up-uri, 30 spaţii de lucru în open space, 6 ateliere – spaţii suport pentru firmele incubate, săli de evenimente şi training", se arată în comunicatul Primăriei. 

Potrivit aceleiaşi surse, în perioada de implementare a proiectului se vor oferi 3 programe de sprijin pentru antreprenori: servicii de preincubare (antreprenorii vor fi sprijiniţi direct în identificarea şi dezvoltarea ideii de afaceri, prin evaluarea potenţialului ideii de afaceri, eventual potenţialul inovativ; instruire privind aspectele generale de antreprenoriat; stabilirea modelului de business şi elaborarea planului de afaceri), servicii de incubare (instruire specializată, servicii de contabilitate, juridice şi financiare, servicii de marketing şi mentorat, networking, acces la spaţii de birou, la atelierele echipate, acces la servicii de recepţie, secretariat, securitate) şi servicii de postincubare sau perioada de accelerare (activităţile vor viza companii aflate deja în faza de maturitate, fiind capabile să evolueze pe cont propriu).

În etapa din urmă se vor oferi servicii ca: sprijin pentru creşterea vânzărilor sau îmbunătăţirea proceselor de inovare.

"Scopul incubatorului de afaceri îl constituie sprijinirea firmelor nou înfiinţate şi a celor cu un istoric scurt de funcţionare (maxim 2 ani) în vederea lansării pe piaţă a unor produse sau servicii care corespund sectorului creativ. Incubatorul va oferi servicii suport în afaceri (ex. juridice, financiare) şi servicii de îndrumare a IMM-urilor către diferite programe de finanţare existente, identificare de parteneri, promovarea serviciilor şi produselor acestora", mai precizează reprezentanţii municipalităţii.