Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au tras concluziile finale în privinţa poluării care a avut loc pe Crişul Repede, în zona Şuncuiuş, în urmă cu două săptămâni, când toată albia râului a fost colorată în roşu.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat la acea vreme, în sâmbăta de 3 august, timp de aproximativ o oră, Crişul Repede a curs roşu, fără însă ca cineva să anunţe autorităţile locale sau judeţene. Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a fost sesizată despre situaţie două zile mai târziu, iar când inspectorii hidrologici şi comisarii de mediu au descins la faţa locului n-au mai găsit urme ale poluării.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Bekesi Csaba, poluatorul a fost un copil de 8 ani care a găsit, lângă cartierul de rromi din Bălnaca, "un recipient cu un volum de circa 10 litri în care se găsea un colorant roşu folosit în construcţii, pe care l-a deversat în apa râului poluând-o".

"În urma analizelor efectuate de către Laboratorul Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor nu s-a putut identifica nici o urmă de soluţie sau material de origine toxică, rezultatele analizelor fiind negative", a precizat Bekesi, luni, pentru BIHOREANUL.

Părinţii copilului au fost amendaţi de poliţişti pentru nesupravegherea minorului.

Comisarii de mediu şi inspectorii hidrologici au supravegheat Crişul Repede şi în săptămâna după poluare, însă n-au depistat modificări în parametrii de calitate a apei.

Citeşte pe această temă şi articolul "Ţigănie pe Criş: Poluatorii care au înroşit Crişul Repede sunt nişte puradei din Bălnaca"