Guvernul Tudose a adoptat, în şedinţa de vineri, ordonanţa de urgenţă care prevede plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului la 8.500 lei.

Practic, Executivul a modificat OUG nr.111/2010 privind indemnizaţia pentru creşterea copilului, stabilind o limită maximă de 8.500 lei lunar. Prevederea se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 atât pentru persoanele care au drepturile stabilite sau solicitate anterior acestei date, cât şi pentru situaţiile ulterioare.

"Conform noii prevederi, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va stabili ca şi până acum, repectiv la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, cu menţinerea cuantumului minim actual de 85 % din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, insă cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei", arată un comunicat al Guvernului.

Executivul a clarificat şi unele aspecte ce ţin de acordarea stimulentului de inserţie, în special pentru persoanele care se întorc la activitatea profesională cu cel puţin 60 zile înainte de finalizarea perioadei de concediu pentru creşterea copilului, pentru a nu se mai crea interpretări diferite în aplicare la nivel naţional; clarificările nu afectează stabilirea şi plata stimulentului de inserţie, aceasta realizându-se ca şi în prezent.

Potrivit datelor Guvernului, la nivel naţional, din cei 160.807 de beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copilului, circa 1.100 de beneficiari au indemnizaţii care depăşesc 9.000 lei.

Cele mai mari cuantumuri sunt de 159.000 lei, respectiv 108.700 lei (în Bucureşti), 140.000 lei (Arad), 81.000 lei (Vâlcea), 74.000 lei (Constanţa), cuantumuri de 50.000 lei – 60.000 lei putând fi regăsite în municipiul Bucureşti şi în judeţele Galaţi, Buzău, Dolj, Arad, Dâmboviţa etc.

 "Introducerea plafonului peste o sumă de 8.000 de lei nu afectează mai mult de 3% dintre cei care primesc aceste indemnizaţii, dar oprim o practică ce tinde să devină foarte periculoasă pentru bugetul de stat. La ora actuală suntem în analiză şi urmează să propunem Guvernului o variantă de plafonare", a declarat săptămâna trecută ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu.

Ea a spus că sunt ţări din Uniunea Europeană unde nu se plătesc aceste indemnizaţii, iar în statele în care se dau, acest lucru se întâmplă doar în anumite condiţii.

Ulterior, pentru plafonarea indemnizaţiei pentru mame a pledat şi premierul Mihai Tudose, făcând un comentariu care i-a atras critici aprinse din partea opoziţiei.

Digi24.ro subliniază că anul trecut, când la guvernare se afla Cabinetul Cioloş, social-democraţii criticau posibilitatea plafonării indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

"Dintre toate problemele care sunt de rezolvat în România, actualul guvern a ales să evidenţieze că indemnizaţiile pentru creşterea copiilor sunt cam mari?!!!! Să fie oare o greşeală a acestui Guvern neserios? Sau este chiar parte din programul lor de guvernare să le scadă? Indiferent care variantă este, vă asigur că, din decembrie, PSD-ul o să le readucă la valoarea corectă. Le-am crescut după ce Băsescu le-a tăiat în 2012 şi o vom face din nou!", declara Liviu Dragnea, într-o postare pe contul său de Facebook, în septembrie 2016.

Mesajul de natură să le liniştească pe mame era însoţit de o fotografie în care şeful PSD apărea pupând un bebeluş şi făcea trimitere la o ştire despre statistica ministerului condus la acea vreme de Dragoş Pâslaru, mai arată sursa citată.