În doi ani, orădenii ar putea circula cu tramvaie nou nouţe. Consiliul Local a aprobat, joi, în şedinţă ordinară, indicatorii tehnico-economici pentru achiziţia a 20 de tramvaie noi, destinate transortului urban de călători, dar şi studiul de oportunitate privind modernizarea parcului de tramvaie din Municipiul Oradea.

Hotărârea a fost adoptată cu voturile consilierilor PNL şi UDMR, fiind înregistrate 5 abţineri, din partea PSD.

Primarul Ilie Bolojan a declarat anterior, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, că achiziţia va presupune livrarea în două etape (10 tramvaie în etapa I şi 10 tramvaie în etapa II), şi cel puţin 10 garnituri vor fi achiziţionate din fonduri europene.

"Ne propunem să achiziţionăm 20 de tramvaie noi, dintre care 10 în mod cert, pentru care avem contractul pe bani europeni, iar alte 10 în funcţie de oportunităţile de finanţare care vor apărea anul viitor. Valoarea estimată a unui astfel de tramvai este de 1,6 milioane euro plus TVA. Primul lot de tramvaie va fi livrat în termen de 15 luni de la semnarea contractului, iar cel de-al doilea lot printr-un contract subsecvent primului, în 12 luni de la semnarea celui de-al doilea contract. Va fi o licitaţie publică, la care vor putea participa toţi producătorii de tramvaie, respectând desigur condiţiile tehnice stabilite de cei de la OTL. Se doreşte achiziţionarea unui tramvai lung de 26-28 metri, cu podeaua joasă, dotat cu instalaţii de validare, cu instalaţie de încălzire, cu rampe şi spaţiu special pentru persoanele cu dizabilităţi", a spus primarul Ilie Bolojan.

Valoarea totală a achiziţiei publice va fi de 32 milioane euro (fără TVA), respectiv 148.905.600 lei (fără TVA).

Durata de realizare a investiţiei este de 48 de luni.

Printr-un comunicat transmis joi, după şedinţa de Consiliu Local, Primăria aminteşte că sursa de finanţare a investiţiei este Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, prioritatea de investiţii 4.1 - Mobilitate urbană durabilă.

"Municipiul Oradea are alocată suma de 29,36 mil. euro (81,22% din cei 36,14 mil. euro alocaţi prin Axa 4 a POR). O evaluare intermediară a implementării proiectelor pe Axa 4 va avea loc la sfârşitul anului 2019, iar dacă Oradea va avea o absorbţie pe Axa 4 peste media din ţară, atunci alocarea va fi suplimentată. Municipiul Oradea se obligă să achiziţioneze minimum 10 tramvaie, iar restul tramvaielor vor fi achizitionate în funcţie de disponibilitatea sursei de finanţare", arată comunicatul.