Bihorul deţine prima rută cultural turistică din România, astfel recunoscută de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, se arată într-un comunicat al acestei instituţii transmis miercuri. Recunoaşterea oficială a Rutei Bisericilor de Lemn din Bihor a avut loc pe 23 iunie.

"Ruta Bisericilor de Lemn din Bihor poate fi descrisă ca o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie. Aceasta evidenţiază esenţa spiritului românesc comunitar şi creativitatea artistică, regăsită în bagajul decorativ, pictural şi conceptual. Documentaţia, în vederea recunoaşterii drept Rută Cultural Turistică locală, a fost transmisă de către Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor", se arată în comunicatul Ministerului.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Ruta Bisericilor de Lemn este, de fapt, un traseu tematic pe la nouă lăcaşe de cult din Bihor. După cum a precizat Gabriel Bonaciu, coordonatul proiectului din partea AMD Bihor, este vorba de bisericile de lemn din Gheghie, comuna Auşeu, Beznea şi Valea Crişului, ambele din comuna Bratca, Fânaţe, comuna Câmpani, Vârciorog, Tilecuş (comuna Tileagd), Fânaţe (comuna Câmpani), Boianu Mare şi Mănăstirea Izbuc, comuna Cărpinet. AMD Bihor a propus amenajarea acestui traseu turistic în colaborare cu Episcopia Ortodoxă a Oradiei şi cu Muzeul Ţării Crişurilor.

Turiştii care vor merge pe această rută vor afla de la preoţii parohi istoria lăcaşelor, iar de la săteni vor descoperi tradiţiile şi meşteşugurile locale. De asemenea, vor putea gusta din bucatele pe care bihorencele din aceste sate le gătesc şi vor vizita obiectivele naturale din apropiere.

Recunoaşterea rutei din Bihor se doreşte un model pentru alte organizaţii de turism sau autorităţi din ţară. Rutele turistice pot fi de trei feluri: locale, regionale (dacă cuprind minim două localităţi) sau naţionale (dacă au obiective turistice din minim trei judeţe).

"În ţara noastră există multe destinaţii şi obiective turistice care pot fi promovate prin Rute Cultural Turistice, indiferent că vorbim despre o tematică istorică, arheologică, religioasă sau gastronomică. Ce ne propunem noi, la nivelul ministerului, este să le oferim această recunoaştere şi astfel să subliniem importanţa dezvoltării produselor turistice româneşti", a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală Turism.

Pe de altă parte, merită precizat că mai multe obiective turistice din România sunt incluse în opt rute culturale "desenate" prin Europa (şi certificate de Consiliul Europei): Ruta Transromanica, Ruta Moştenirii Evreieşti, Ruta Cimitirelor Semnificative, Ruta Art Nouveau, Ruta Împăraţilor Romani şi Dunăreană a Vinului, Ruta Culturală ITER VITIS, Ruta Culturală ATRIUM şi Ruta Cortinei de Fier. 

De asemenea, ţara noastră face parte şi din Ruta Istoriei Antice a României la Marea Neagră şi Ruta Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt în România şi în Republica Moldova. În prezent, sunt în proces de finalizare Ruta Naţională a Oraşelor şi Staţiunilor Balneare Istorice şi Ruta Naţională a Vinului Românesc.