A devenit oficial. Începând de joi, asigurarea obligatorie auto se poate prezenta poliţiştilor şi de pe telefon.

"De astăzi, asigurarea obligatorie auto se poate prezenta şi în format electronic. Păstraţi-vă telefoanele încărcate!", se arată pe pagina de Facebook a Poliţiei Române.

Totuşi, Biroul Asigurătorilor Auto din România susţine că modificările legislative la modul de verificare a asigurării RCA vor intra în vigoare abia începând de vineri, 11 septembrie.

Cert este că, începând din acest sfârșit de săptămână, în cazul unui control, şoferii pot dovedi că au asigurare RCA valabilă prin oricare din următoarele trei modalităţi: prezentând poliţa şi contractul RCA pe suport de hârtie sau în format electronic ori prin informaţia rezultată din interogarea bazei de date AIDA care conţine poliţele RCA valabile, încheiate pe teritoriul României. Modificările legislative au fost publicate luni, 7 septembrie, în Monitorul Oficial, după cum arată HotNews.ro, şi vor intra în vigoare în următoarele 3 zile de la data publicării. De aici și termenele diferite invocate de autorități.

Totuşi, Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) a atenţionat joi că recentele modificări legislative au aplicabilitate doar pe teritoriul României.

Reprezentanții BAAR recomandă ca, atunci când circulaţi cu autovehiculul într-un alt stat din Spaţiul Economic European, să aveţi asupra dvs. documentul de asigurare Carte Verde emis pe suport hârtie de asigurătorii RCA direct sau prin distribuitorii de asigurări.

De asemenea, atunci când circulaţi într-un stat care nu este membru al Spaţiului Economic European (stat terţ) pentru care documentul de asigurare Carte Verde are valabilitate, sunteţi obligaţi să aveţi asupra dvs. documentul respectiv în original pe suport hârtie. În caz contrar vi se poate interzice accesul în statul respectiv până nu veţi încheia o asigurare RCA emisă de un asigurător autorizat în acel stat, mai arată HotNews.ro.