Guvernul a hotărât, în şedinţa de luni, prin Ordonanţă de Urgenţă, transferul a 13 unităţi sanitare cu paturi din subordinea Ministerului Transporturilor, între care şi spitalul CFR din Oradea, în subordinea Ministerului Sănătăţii, precum şi desfiinţarea Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, şi preluarea activităţii acesteia de către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.

Discuţiile existau încă de la finele anului trecut, când se vehicula că mai multe spitale CFR din ţară ar putea trece în subordinea autorităţilor locale sau la Ministerul Sănătăţii.

Contactat, la acea vreme, şeful unităţii orădene, dr. Marius Chipurici, spunea că cea mai firească i se pare trecerea la Ministerul Sănătăţii, precizând însă că, indiferent de soluţie, transferul va fi un proces de durată. "Lucrurile nu se vor face cât ai bate din palme. Aici e vorba de patrimoniu, de contracte de finanţare europeană, de transferul Casei de asigurări de sănătate a transportatorilor. Sunt multe lucruri care trebuiesc urmărite", declara el.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat pe 30 decembrie că nu înţelege de ce trebuie să existe o casă de asigurări de sănătate la minister şi a anunţat că aceasta va fi transferată, în cel mai scurt timp, la CNAS, la fel şi spitalele.

"Am găsit în Ministerul Transporturilor spitale şi o casă de asigurări de sănătate. Nu a putut nimeni să-mi explice de ce ministerul are nevoie de o casă de sănătate. Am vorbit deja cu premierul şi a fost de acord ca în cel mai scurt timp să transferăm casa de sănătate la Casa de sănătate naţională, iar toate spitalele să le transferăm către consilii judeţene, primării sau către Ministerul Sănătăţii", a afirmat Relu Fenechiu.