Studenţii încearcă să se facă auziţi de către Parlamentari prin organizarea unei campanii pentru a aduna propuneri de îmbunătăţire a Legii educaţiei. Campania "E rândul tău să faci legea educaţiei!" a fost lansată în 42 de oraşe ale ţării, printre care şi Oradea, de către Uniunea Studenţilor din România.

Sub sloganul "Comment!", asociaţiile din Universitatea Oradea afiliate USR organizează o dezbatere la care sunt aşteptaţi toţi cei interesaţi de sistemul de învăţământ universitar şi care au propuneri de modificare a noii legi, proiect care se află în dezbaterea Parlamentului.

"Campania îşi doreşte să readucă în atenţia celor care au putere de decizie să ţină cont de toţi cei implicaţi sau afectaţi de modificarea Legii educaţiei", a declarat Ştefan Şerban, evaluator ARACIS. Astfel, pe 6 mai, de la ora 14, în sala M5 a Facultăţii de Medicină şi Farmacie, reprezentanţii asociaţiilor organizatoare vor dezbate împreună cu participanţii mai multe puncte controversate prevăzute de proiectul de lege.

"Nu suntem mulţumiţi de articolul care descrie comasarea universităţilor, acestea pierzându-şi autonomia. De asemenea, prin noua lege studenţii sunt privaţi de multe drepturi decizionale", a declarat Adrian Dume, preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii.

În plus, tinerii mai au şi propuneri în legătură cu pregătirea profesională din universităţi, care, susţin ei, a fost "uitată" de cei care au elaborat proiectul. "Toată lumea se plânge că studenţii români nu sunt pregătiţi pe partea practică, ci doar pe cea teoretică. Totuşi, legea nouă cât şi cea veche prevăd doar două săptămâni de practică. Noi propunem să fie cel puţin 300 de ore de practică obligatorie pe an", a spus Raul Derecichei, preşedintele Asociaţiei Student Pro din Oradea.

Rezultatele dezbaterii din 6 mai vor fi duse la Bucureşti de către un raportor, acestea urmând să fie centralizate într-un raport general, care va fi făcut public şi înmânat mai multor parlamentari, cu speranţa că proiectul nu va trece la vot în varianta actuală.