Câţiva orădeni au ieşit duminică după amiaza în centrul Oradiei, fluturând steagul Ucrainei şi steagul Uniunii Europene şi arătând afişe care promovează pacea. Este a patra zi când în centrul urbei se organizează o astfel de întâlnire publică anti-război. 

Cei prezenţi, majoritatea elevi sau studenţi, spun că nu sunt de acord cu agresiunea Rusiei asupra Ucrainei şi că astfel de conflicte nu-şi au locul în secolul XXI. 

"De patru zile încoace ne adunăm aici să ne arătăm susţinerea şi solidaritatea cu poporul ucrainean. E sfâşietor ce se întâmplă în Ucraina! Imaginile acelea sunt crunte... Apreciez că şi în Oradea oamenii s-au mobilizat să ajute refugiaţii prin donaţii şi altele", a afirmat Alisia Diţiu, o elevă în vârstă de 16 ani de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Oradea. 

Printre cei prezenţi în centrul oraşului s-a numărat şi de această dată profesorul şi ecologistul orădean Orlando Balaş. El a vorbit, la rându-i, despre mobilizarea orădenilor pentru a ajuta refugiaţii care intră în România. "Suntem de patru zile aici în Oradea destul de puţini, dar sunt foarte mulţi orădeni care se comportă extraordinar şi adună ajutoare pentru refugiaţii ucraineni", a spus Orlando Balaş. 

Tot el, însă, a criticat lipsa de reacţie a autorităţilor de la nivel naţional în ceea ce priveşte acordarea de sprijin Ucrainei în războiul pornit de Rusia. 

"De patru zile, poporul ucrainean ne apără de invazia imperiului răului de la Răsărit. De patru zile, Ucraina apără etnicii şi cetăţenii români din Ucraina şi din Republica Moldova (...) Statul Român s-a comportat mizerabil. Guvernul şi preşedintele au dat dovadă de o laşitate, duplicitate mizerabilă. Au aşteptat să vadă cum evoluează războiul şi după patru zile au luat nişte măsuri ridicole. Au anunţat că vor trimite în Ucraina nişte căşti şi nişte vestuţe antiglonţ, ca şi cum ucrainenii se luptă cu un trib din Africa, care-i atacă cu suliţe şi flinte...", a spus Orlando Balaş, adăugând că ar fi trebuit trimisă "tehnică militară de vârf", cum ar fi rachete şi aruncătoare. 

Pe de altă parte, filiala USR Bihor, cu sediul într-una dintre clădirile de pe strada Vasile Alecsandri din centrul Oradiei, a desfăşurat pe balcon un banner în culorile Ucrainei pe care este scris mesajul: "Alături de Ucraina. We stand with Ukraine". 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!