Se aud deja, nu prea departe, clinchete de clopoţei... În Oradea şi în alte zone din Bihor sunt programate pentru această perioadă o sumedenie de spectacole cu colinde, păstrate din generaţie în generaţie.

Ştefan Hruşcă se numără şi el printre colindătorii care vor vesti Naşterea Domnului, în timp ce datinile străvechi bihorene vor fi aduse în faţa publicului de mai multe grupuri şi ansambluri tradiţionale.

Linu-i lin... 

La Târgul de Crăciun din Oradea, în serile de 6, 9, 13 şi 15 decembrie, de fiecare dată de la ora 20, vizitatorii vor putea să-şi amintească ori să descopere corinde şi alte obiceiuri de sărbătoare, prezentate de membrii Ansamblului Folcloric Bihorul, care vor îmbrăca straie tradiţionale.

În seara de 8 decembrie, de la aceeaşi oră, pe scena din Piaţa Unirii va urca Biu Marquetti, o solistă originară din Cuba, care a cântat în trupa Mandinga. Alături de noul ei band, Biu Marquetti va susţine concertul "Feliz Navidad".

"Scoală, gazdă, din pătuţ..." va îndemna, pe 10 decembrie, de pe scena Târgului, Ştefan Hruşcă, invitat din nou să prezinte şi la Oradea câteva dintre cele mai ascultate colinde româneşti. Concertul este planificat să înceapă la ora 21. 

Programul Târgului mai cuprinde şi un concert de iarnă în data de 23 decembrie, de la ora 20, când va avea loc un recital al grupului a cappella Blue Noise din Bucureşti. 

Vor fi şi alţi oaspeţi în Piaţa Unirii, aceştia urmând să fie anunţaţi de Radio ZU, care ţine aici o nouă ediţie a proiectului "Oraşul faptelor bune". 

"Bihorul colindă"

Cea de-a doua ediţie a programului "Bihorul colindă", iniţiat de Consiliul Judeţean, cuprinde 37 de concerte şi spectacole cu colinde şi tradiţii, planificate în 19 localităţi din toate zonele: Abram, Şuncuiuş, Ştei, Oradea, Beiuş, Aleşd, Valea lui Mihai, Marghita, Cetariu, Bratca, Roşia, Dobreşti, Oşorhei, Salonta, Tinca, Brusturi, Popeşti, Lunca şi Sântandrei. 

Două astfel de evenimente sunt pregătite în Oradea. Pe 5 decembrie, după o paradă a portului popular prin centrul oraşului, 45 de grupuri formate din elevi vor urca, la ora 14.30, pe scena Casei de Cultură, în cadrul festivalului numit "Noi umblăm a colinda". Participanţii vor prezenta şi câte o colindă străveche păstrată în localităţile din care provin. 

Tot la Casa de Cultură se va ţine, pe 20 decembrie, de la ora 18, un nou concert de colinde, cu grupuri de copii, coruri bisericeşti, ce reprezintă diferite confesiuni, şi cete tradiţionale. Intrarea este gratuită la toate evenimentele din cadrul proiectului "Bihorul colindă". 

White Christmas

Crăciunul va fi vestit şi în cadrul altor evenimente programate la Oradea. "Veseleşte-te, domn bunu’" a fost intitulat concertul de colinde pe care membrii Ligii Studenţilor din Oradea îl vor susţine pe 13 decembrie, de la ora 19, în sala Filarmonicii, cu intrare liberă. "Concertul îşi propune să prezinte obiceiul curat de colindat al satului românesc de altădată", spun organizatorii. 

Şi Filarmonica de Stat Oradea a pregătit un program special. După ce biletele pentru concertul "Ajun simfonic", din data de 21 decembrie, s-au epuizat, organizatorii au anunţat că acesta va fi repetat în seara de 22 decembrie, cu Orchestra şi Corul Filarmonicii, Corul Liceului greco-catolic "Iuliu Maniu", dirijat de Nicoleta Ţâmpu, soliştii Lorena Puican (soprană) şi Florin Estefan (bariton), sub bagheta dirijorului Andrei Tudor. 

Tichetele se pot cumpăra pe portalul bilete.ro, iar programul cuprinde, printre altele, colinde precum "Ce-aţi văzut păstori?" şi "O, ce veste minunată!", dar şi cântece universale ca "Silent Night", "Silver Bells" şi "White Christmas". În speranţa unui Crăciun acoperit de zăpadă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!