Sportiva Mihaela Cambei a adus României prima medalie olimpică din istorie la haltere feminin. La vârsta de 21 de ani, Mihaela a obținut argintul la haltere, miercuri seara, ea concurând în categoria 49 de kilograme.

În competiție a totalizat 205 de kilograme, cu unul mai puțin decât a ridicat chinezoaica Zhihui Hou, care și-a apărat titlul de campioana olimpică. „Diferența dintre aur și argint a fost de un kilogram”, au transmis reprezentanții Comitetului Olimpic și Sportiv Român. 

La smuls, Mihaela Cambei a reușit să ridice 93 de kilograme, iar la aruncat 112. 

Tânăra sportivă a sărutat greutățile, după reușită. „Am sărutat greutățile la final pentru că au fost prietenoase cu mine și ele m-au ajutat. Acest moment este fix așa cum mi l-am imaginat și medalia are fix aceeași culoare”, a transmis medaliata olimpică.

foto: Cristian Nistor / Team Romania

Mihaela Cambei a spus că acesta este „concursul vieții mele”.

„La final am simțit că îmi rămâne mâna pe podium, pentru că am avut un cârcel foarte mare la mână, la gât și deget, cotul mă durea foarte tare, dar am zis că ori la bal, ori la spital. Eu nu am stat să fac calculele, am vrut să îmi fac încercările. Nu știu ce s-a întâmplat, care cum a ridicat. Dacă rata chinezoaica, ne cânta imnul în această seară, dar eu sunt mândră de ce am reușit să aduc, pentru că este prima medalie olimpică din istorie la haltere feminin”, a spus sportiva. 

foto: Cristian Nistor / Team Romania

Tatăl sportivei, Florin Combei, a povestit pentru Libertatea.ro că familia a urmărit competiția cu sufletul la gură.

Mihaela Cambei este din Dofteana, județul Bacău, dar a petrecut mulți ani în cantonamente. „A stat numai în căminul clubului CSM Onești. Venea doar vinerea acasă, cu trenul. Noroc că stăm chiar vizavi de gara din Dofteana”, a spus bărbatul.

El a dezvăluit că fiica sa a avut perioade grele când era la liceu în Onești. „Toți îi ziceau că e țărancă din Dofteana. Plângea când venea acasă! A vrut să renunțe, i-am spus că trebuie să treacă singură peste asta. Viața e grea… A înțeles, sărăcuța!”, spune Florin Combei.

O altă halterofilă română, Loredana Toma, va concura la JO 2024 la categoria 71 kg.

Ultima medalie olimpică a României la haltere a fost adusă de Nicu Vlad în 1996, bronz la Atlanta. La JO din 2016, Gabriel Sîncrăian a obţinut o medalie de bronz, dar ulterior a fost descalificat pentru dopaj, notează Stirileprotv.ro.

În prezent, echipa olimpică a României are 8 medalii, dintre care trei de aur, patru de argint și una de bronz.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!