Puţini, dar inimoşi. Cam aşa s-ar putea descrie pe scurt participanţii la Earth Hour 2012 de la Oradea, un eveniment menit să îndemne oamenii să nu risipească energia, să stingă luminile şi să fie mai receptivi la problemele de mediu.

Probabil din cauza vântului şi a frigului de afară, chiar şi cei care au trecut prin centru, câteva zeci de tineri, au zăbovit destul de puţin în faţa "gulguţelor", adică lumânări puse în "candelă" de hârtie, pentru a sărbători Ora Pământului.

Încă de la ora 20 lumânările au început să se aprindă una câte una. La 20.30, luminile arhitecturale de la Teatru şi Primărie s-au stins, iar în Pasajul Vulturul Negru, în faţa Primăriei şi a Teatrului a început "ceremonia". Şi unii orădeni "de rând" au preferat să ţină becurile stinse timp de o oră.

Cea mai mare "desfăşurare de forţe" a fost sub Pasaj, care a fost pavat aproape tot cu gulguţe, inclusiv unele localuri stingând luminile. O scenă delimitată de lumânări la intersecţia pietonalelor a fost locul în care mai multe trupe de dansatori şi artişti au susţinut un mic spectacol penru curioşi, la iniţiativa organizaţiilor Interact şi Rotaract.

La polul opus, în faţa clădirii Primăriei Oradea s-a desfăşurat, de asemenea, un scurt spectacol cu jonglerii de foc şi s-au aprins lumânări, dar întâlnirea nu a durat foarte mult, căci s-a "spart" în nici 20 de minute.

La Teatru totul a durat ceva mai mult. După aproximativ 45 de minute în care s-au luptat să ţină gulguţele aprinse, căci vântul le tot stingea, un grup de tineri s-a arătat nemulţumit faţă de "amorţeala" orădenilor şi mai ales de ignoranţa lor. !Au venit foarte puţini în acest an. Au mai venit şi câţiva care au ieşit de la Teatru, cam 30-40 au fost", a explicat o tânără. "Mulţi habar nu aveau ce facem noi aici. Unii ne-au întrebat cine a murit", a spus dezamăgit un adolescent. O parte dintre tineri opinau că evenimentul nu a fost destul promovat, iar alţii au dat vina pe frig.

Puţin după ora 21, tinerii au cules pe rând candelele din hârtie, punându-le în saci de plastic, iar în urma lor platoul din faţa tearului a rămas curat. La fel s-a întâmplat şi la Primărie, respectiv sub Pasaj, iar în scurt timp nu a mai rămas nici o urmă de gulguţe.

Pe de altă parte, tot din cauza frigului şi a vântului puternic de sâmbătă după amiază, unul dintre momentele inedite ale ediţiei de anul acesta a Earth Hour a fost anulat. Este vorba despre amplasarea unui balon cu aer cald în parcarea din Piaţa Independenţei. Deşi organizatorii anunţaseră că dacă vremea urma să fie rea nu îl vor ridica spre cer, balonul ce aparţinea omului de afaceri Pompiliu Tripa şi urma să fie "tapetat" cu afişe promoţionale Earth Hour nici măcar nu a mai fost adus.

Earth Hour, sau Ora Pământului, este un eveniment care se organizează anual la nivel modial, iar prin el se doreşte să se atragă atenţia asupra problemelor reprezentate de încălzirea globală şi pericolul consumului exagerat de resurse.