"În data de 8 februarie 2010, România a acceptat invitaţia făcută de către preşedintele Statelor Unite de a participa la dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă. Este o dovadă de încredere acordată ţării mele, având în vedere inclusiv profesionalismul de care a dat dovadă armata română în Afganistan şi Irak. Pe teritoriul României vor fi amplasate trei baterii a câte opt rachete fiecare. Calendarul convenit cu partea americană vizează funcţionarea acestui sistem de apărare începând cu anul 2015", a spus Elena Băsescu, luni, în cadrul intervenţiilor de un minut din plenul Parlamentului de la Strasbourg.

EBA avea informaţii eronate deoarece, portivit anunţului făcut de preşedintele Traian Băsescu, CSAT a aprobat pe 4 februarie instalarea de componente antirachetă pe teritoriul României începând cu anul 2015.

Erorile nu s-au oprit aici, căci la finalul intervenţiei, Elena Băsescu a mai comis-o o dată spunând că vor fi iniţiate negocieri bilaterale pentru încheierea acordurilor necesare, urmând ca acestea să fie ratificate de către Parlamentul European.

"Ţin să precizez că noul sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei. De altfel, o parte din observaţiile şi cererile de la Moscova au fost luate în considerare în redefinirea noii arhitecturi a sistemului american. În perioada imediat următoare, vor fi iniţiate negocieri bilaterale pentru încheierea acordurilor necesare, urmând ca acestea să fie ratificate de către Parlamentul European", a spus fiica preşedintelui.

Parlamentul European nu are nicio legătură cu acordurile dintre România şi SUA privind scutul antirachetă. Acestea urmând a fi ratificate de Parlament, după cum anunţase şi preşedintele Băsescu a anunţat în 4 februarie.