Aflată la o întâlnire regională a Departamentului de Educaţie al PSD în Băile 1 Mai, judeţul Bihor, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti şi, totodată, fost ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a făcut un apel de solidarizare către toate cadrele didactice din România. "Avem obligaţia noi, cei care suntem oameni de şcoală şi care ne-am dedicat viaţa activităţii didactice, să ne solidarizăm şi să încercăm să-i determinăm pe cei care se află la guvernare să dea toată atenţia sistemului de învăţământ", a declarat Andronescu, într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă. "Eu înţeleg că vor să stăpânească ţara, dar eu cred că noi avem o obligaţie faţă de generaţia tânără să nu abandonăm educaţia ei", a mai spus fostul ministru.

Ţară bananieră

Rectorul a subliniat şi importanţa sistemelor de educaţie şi sănătate, acestea fiind cele care "susţin coloana vertebrală a oricărei ţări". "În absenţa acestor două sisteme, o ţară nu are decât o şansă: să fie o ţară bananieră", a spus Andronescu.

Fostul ministru a declarat că "una din dramele societăţii româneşti" este că copiii nu mai ajung la şcoală, întrucât sunt localităţi în mediul rural care au cele mai apropiate unităţi de învăţământ la zeci de kilometri depărtare. "Avem obligaţia noi, ca dascăli, să încercăm să nu sacrificăm aceşti copii, care nu au nicio vină", a completat rectorul.

Andronescu a criticat desfiinţarea finanţării învăţământului cu şase procente din produsul intern brut, spunând că de aici derivă desfiinţarea şcolilor şi creşterea abandonului şcolar.

Fostul ministru a mai criticat şi modificarea structurii ciclurilor de învăţământ, spunând că şcoala românească a fost construită "prin tradiţie" pe cicluri de patru ani, iar această "abordare amatoristă" a fost făcută fără analizarea infrastructurii şi a resursei umane din învăţământ. "Nu pot să o consider decât o încercare de a promova ceva ce ai visat azi noapte, dar care nu are nicio legătură cu realitatea sistemului de învăţământ din România", a declarat Andronescu.

Fostul ministru a criticat dur şi faptul că săptămâna trecută Ministerul Educaţiei a cerut tuturor universităţilor din ţară să trimită o listă nominală a celor care s-au pensionat la jumătatea anului universitar. "Este o încercare de a pune pumnul în gură pe toate căile universităţii şi autonomiei universitare", a declarat rectorul.

Legea - chix

Prezent în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, decanul Facultăţii de Comunicare din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Remus Pricopie, a declarat la rândul său că noua lege a educaţiei apelează la modele eşuate în străinătate, precum durata de trei ani a ciclului liceal de învăţământ. Potrivit lui Pricopie, şi Germania a testat această structură, dar a renunţat la ea. "Sistemul de educaţie este cel mai complex din orice ţară. În România, fie avem de-a face cu un sistem care nu mai are nici pilot, nici copilot din prostie, fie nu mai are nici pilot, nici copilot pentru a distruge ceea ce avem", a declarat Pricopie.

Andronescu şi Pricopie se află la Băile 1 Mai la cea de-a treia întâlnie regională a Departamentului de Educaţie Publică, Cercetare şi Sport din cadrul Partidului Social Democrat, întâlnire la care participă circa 120 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar din judeţele Bihor, Arad, Timiş, Hunedoara, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş. Potrivit preşedintelui PSD Bihor, Ioan Mang, scopul întâlnirii este ca toate cadrele didactice să facă schimb de informaţii.