Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu s-a aflat vineri la Oradea, la invitaţia Universităţii locale, unde a participat la o conferinţă pe teme legate de învăţământ. Ţinută la Biblioteca universitară, dezbaterea n-a adunat decât vreo 50 de persoane, majoritatea membri ai Senatului universitar. De altfel, evenimentul nici nu a fost anunţat public de Universitate, ci doar în rândul cadrelor didactice, iar mass-media nu a fost invitată.

Într-o conferinţă de presă susţinută ulterior, la sediul PSD Bihor, Andronescu a spus că a vorbit despre autonomia universitară, şcolile doctorale, statutul cadrelor didactice, finanţarea învăţământului şi repartizarea locurilor bugetate către universităţi.

Sancţiuni binemeritate

Întrebată de BIHOREANUL ce crede despre scandalul de la Colegiul Unirea din Ştei, unde 108 elevi au fost eliminaţi de la Bacalaureat pentru că au copiat, iar 12 dintre ei au obţinut în instanţă suspendarea acestei sancţiuni, Andronescu a spus că este convinsă că sancţiunile de eliminare au fost întemeiate, dat fiind că echipa trimisă în Bihor de ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a vizionat înregistrările din sălile de examen.

"Frauda sau tentativa de fraudă în domeniul educaţiei este mai păguboasă decât frauda în orice alt domeniu. Tânărul care învaţă ce înseamnă frauda de la asemenea vârste duce, din păcate, acest flagel cu el toată viaţa lui. Ca urmare, sancţiunile mi se par binemeritate", a declarat fostul ministru.

Cât despre sentinţa dată joi de Tribunalul Bihor de suspendare a sancţiunilor, fostul ministru crede că Inspectoratul Şcolar şi Ministerul Educaţiei au nevoie de o opinie legală clarificatoare, pentru că la finalul procesului pe fond există şi posibilitatea ca sancţiunile să fie păstrate. "În situaţia în care instanţa decide să se menţină sancţiunea şi elevul a obţinut adeverinţa şi s-a dus cu ea, a dat admitere, ce se întâmplă? E un lucru greu de acceptat, nu ne putem juca niciodată cu destinul unui copil", a mai spus fostul ministru.

Vrea congres rapid

În aceeaşi conferinţă de presă, Ecaterina Andronescu a vorbit şi despre tumultul din PSD din ultimele zile, după retragerea preşedintelui Victor Ponta din fruntea partidului şi preluarea conducerii interimare de către Rovana Plumb, opinând că partidul este departe de "o situaţie de dezmembrare sau dezagregare".

"Aşa cum îi ştiu eu pe colegi, cu inteligenţa şi înţelepciunea şi priceperea pe care o au, sunt convinsă că vom trece peste acest moment. Chiar dacă din exterior pare mai dificil, cred că suntem un partid suficient de consolidat încât să putem merge mai departe cu guvernarea", a declarat Andronescu.

Totodată, fostul ministru a spus că PSD are nevoie de un congres cât mai repede, "în aşa fel încât să fie un preşedinte legitimat de vot în spatele căruia să ne aşezăm".