Aflată într-o vizită în Bihor, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a fost invitată de Senatul Universităţii din Oradea să susţină o conferinţă în faţa universitarilor orădeni.

Astfel, la evenimentul ce a avut loc în Aula Magna, s-au adunat cadre didactice universitare, dar şi din învăţământul preuniversitar, plus un "desant" de reprezentanţi ai PSD Bihor: senatorul Florian Bodog, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Ioan Mang, viceprimarul Oradiei Ovidiu Mureşan, directorul AJOFM Bihor Bekesi Csaba, profesorul Ioan Chelemen, dar şi fostul prefect Aurel Tărău şi fostul primar al Oradiei, Petru Filip, acum senator PSD de Vrancea.

Tema conferinţei lui Andronescu a fost "Educaţia în România în context european", aşa că fostul ministru le-a spus universitarilor orădeni despre direcţiile care ar trebui urmate de învăţământul superior românesc. Asta după ce l-a evocat pe defunctul rector Teodor Maghiar, despre care a spus că a depus eforturi serioase să crească Universitatea orădeană, "poate prea repede".

Apoi, fostul ministru a vorbit despre Academia lui Salman Khan, un profesor de la Harvard care, în 2004, a înfiinţat prima platformă online de cursuri de învăţământ superior, model preluat ulterior de multe alte universităţi din lume, producându-se o "masificare a cursurilor online". Aceste cursuri sunt oferite gratuit, însă evaluarea online la finalul cursului, se face contra cost. "Se dă o certificare, dar nu există încă o soluţie unanim acceptată ca certificatele fiecărui curs să ducă la obţinerea unei diplome", a declarat Antonescu.

Astfel de platforme nu prea există în Europa de Est, aşa că fostul ministru i-a provocat pe universitarii orădeni să facă o astfel de platformă. "Poate că pare ştiinţifico-fantastic, dar vă rog să mă credeţi că este o realitate pe care, dacă nu o luăm în considerare, o să regretăm", a spus Andronescu.

Fostul ministru a vorbit şi despre importanţa proiectelor cu fonduri europene, arătând că sunt şansa dezvoltării universităţilor. Ulterior, într-o conferinţă de presă, Andronescu a fost întrebată de BIHOREANUL care este soluţia ca universităţile să nu mai fie păgubite de fonduri europene, cum se întâmplă la Universitatea din Oradea, care a fost nevoită să acceseze o linie de credit pentru a suplini banii blocaţi în proiecte europene. După ce a arătat că întârzierile rambursărilor au fost provocate de suspendarea programelor europene pentru România, pe care Guvernul Boc nu a prevenit-o, Andronescu a spus că Guvernul Ponta a reuşit să deblocheze aceste programe, ba chiar să le prelungească.

"Apropo de birocraţie, se înregistrează acum o reorganizare a autorităţilor de management şi a organismelor intermediere. (...) Eu cred că prin ceea ce şi-a asumat acum Guvernul faţă de Comisia Europeană nu vom mai fi în situaţia să cerem credite ca să putem derula programele europene. Se impune acum,şi acest angajament este european, ca rambursarea să se facă în 20 de zile", a spus Andronescu.