După ce 44 de intelectuali ai României, printre care Andrei Pleşu, Horia Roman Patapievici ori Gabriel Liiceanu, i-au cerut, printr-o scrisoare deschisă, să retragă titlul de doctor al premierului Victor Ponta pentru că a plagiat, ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu susţine că nu are competenţa să facă acest lucru.

"Eu vă invit să citiţi Legea învăţământului şi o să vedeţi că din acest punct de vedere pentru demnitari ministrul nu are nicio competenţă. Avem un Consiliu Naţional de Etică, l-a prevăzut domnul Funeriu în legea pe care a scris-o cu echipa domniei sale, pe care nu am apucat să o schimbăm. Acest consiliu de etică a constituit o comisie de profesori cu experienţă şi expertiză în domeniul ştiinţelor juridice şi a dat un verdict. Ministerul nu are competenţe", a declarat ministrul.

44 de intelectuali, printre care scriitorii Andrei Pleşu şi Horia Roman Patapievici, filosoful Gabriel Liiceanu, europarlamentarul Monica Macovei şi rectorii mai multor universităţi au semnat o scrisoare deschisă către Ecaterina Andronescu, prin care îi cer să îi retragă titlul de doctor în drept premierului Victor Ponta.

Potrivit semnatarilor scrisorii, plagiatul "contribuie într-o covârşitoare măsură la impostură, la confuzia valorilor şi în final la scăderea continuă a nivelului de educaţie". "Aşteptăm, deci, din partea dumneavoastră, o decizie curajoasă, înţeleaptă şi justă", spun semnatarii.