Echipa CDOSR (CoderDojo Oradea Space Robotics) a câștigat premiul Highest Technical Achievement din competiția RCRC (Romanian CanSat and Rocketry Championship), un eveniment de prestigiu organizat de Romanian Space Initiative (ROSPIN). În cadrul acestei competiții, destinate stimulării tinerilor să exploreze și să inoveze în domeniul roboticii și al explorării spațiale, CDOSR s-a clasat pe locul al doilea, distingându-se printre numeroase echipe de top.

O aventură în creativitate și colaborare

În prima fază a competiției, cunoscută sub numele de Rospin School, echipa CDOSR, compusă din Andrei Țigan (șef de echipă), Daria Fologea (economist), Alin Lupău (inginer software), Mark Trefi și David Cherecheș (ingineri de propulsie) și Andrei Costea (inginer electronist), elevi la Colegiile Naționale Mihai Eminescu și Emanuil Gojdu, Liceul Aurel Lazăr și Colegiul Tehnic Traian Vuia, a demonstrat deja excelență, câștigând acea etapă.

Continuând pe acest drum de succes, prima provocare majoră a echipei în etapa următoare a fost realizarea unui Preliminary Design Review (PDR). Proiectul a implicat dezvoltarea unui CanSat, un mic satelit configurat să încapă într-o doză standard de băutură răcoritoare, conceput să măsoare diferiți parametri atmosferici și inerțiali şi transmisia lor, în timp real, prin intermediul unei conexiuni radio, pe parcursul coborârii, către staţia de recepţie aflată la sol Această inițiativă nu doar că îmbină creativitatea și competențele tehnice ale tinerilor, dar și pune în valoare spiritul lor inovativ în domeniul explorării spațiale.

CanSat-ul a fost echipat cu un microcontroler ESP32, GPS și senzor IMU, sporindu-și integritatea operațională. Misiunea a inclus o integrare sofisticată a senzorilor, permițând CanSat-ului să efectueze analize cuprinzătoare prin măsurarea variabilelor precum presiunea, temperatura, intensitatea UV. Această suită extinsă de senzori a vizat nu doar succesul competiției, ci și colectarea de date semnificative de mediu pentru cercetare științifică mai largă.

Depășirea obstacolelor

Pe parcursul competiției, echipa CDOSR s-a confruntat cu numeroase provocări. În etapa Critical Design Review (CDR), au fost necesare planuri detaliate și testări ale prototipului.

Echipa a evaluat meticulos robustețea mecanică, fiabilitatea electrică și eficiența software-ului CanSat-ului pe care l-au dezvoltat și testat. Reușita remarcabilă a tinerilor se datorează în mare parte abilităților de a găsi soluții creative la probleme și spiritului lor inovator.

Finalul competiției și triumful

Ultima etapă a fost cea mai solicitantă pentru echipa CDOSR. Componenții acesteia au avut sarcina de a construi și lansa racheta la Aerodromul Sânpetru - Brașov, o misiune care a necesitat numeroase teste și ajustări.

Raportul final al misiunii orădenilor, evaluat de un panel de experți și incluzând date considerate esențiale, a impresionat profund. Echipa a fost răsplătită cu premiul pentru cea mai înaltă realizare tehnică, recunoscându-i-se astfel priceperea și perseverența lor tehnică.

Abordarea inovatoare și analiza meticuloasă a datelor au fost elementele cheie care i-au convins pe jurați.

Anticipând viitorul

Aceasta este doar începutul aventurii pentru echipa CDOSR după succesul obținut în cadrul turneului ROSPIN School.

În prezent, membrii acesteia se pregătesc intens pentru finalele naționale CanSat, organizate de Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Română (ROSA), la sfarsitul lunii mai, la București.

Cu experiența acumulată, tinerii sunt gata să accepte noi provocări și să își etaleze competențele într-un context mult mai amplu.

Traseul echipei CDOSR demonstrează puterea angajamentului, inovației și colaborării. Prin realizările lor, aceștia inspiră tinerii entuziaști să exploreze și să avanseze în domeniul tehnologiei spațiale, deschizând noi orizonturi în această arenă fascinantă.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!