Jeremy Clarkson şi echipa de producţie a emisiunii "Top Gear" au părăsit Argentina de urgenţă, după ce un grup de protestatari i-au alungat cu pietre, scrie gandul.info.

Potrivit manifestanţilor, unui dintre autovehiculele cu care britanicii au filmat avea un număr de înmatriculare ce făcea referire la Războiul din Insulele Falkland, din 1982: "H982 FKL".

Prezentatorul britanic şi colegii săi treceau prin oraşul Ushuaia, Ţara de Foc, când, la un moment dat au fost întâmpinaţi de un grup de protestatari. Nemulţumirea acestora din urmă a fost aceea că unul dintre automobilele folosite la filmările desfăşurate în Argentina a avut un număr de înmatriculare ce ar fi făcut referire la Războiul din Insulele Falkland, relatează The Guardian.

"H982 FKL" scria pe plăcuţă, amintind, susţin manifestanţii, de conflictul militar din anul 1982 dintre Argentina şi Marea Britanie, cunoscut şi ca "Războiul Malvinelor". Acesta a început după ce argentinienii au invadat Insulele Falkland şi Insulele Georgia de Sud şi Sandwich de Sud, pentru a restabili suveranitatea argentiniană asupra acestora. Trei zile mai târziu, guvernul britanic a trimis o forţă navală de intervenţie pentru a alunga trupele argentiniene. Conflictul militar s-a încheiat după 74 de zile, prin capitularea forţelor argentiniene şi restabilirea controlului britanic asupra insulelor.

În ciuda acestor lucruri, reprezentanţii BBC au precizat imediat după incidentul din Ushuaia că numărul de înmatriculare a fost pur şi simplu o coincidenţă.

"Echipa de producţie Top Gear a cumpărat trei maşini pentru următoarele filmări. Să sugerezi că acest autoturism a fost ales pentru numărul său de înmatriculare sau că i s-a pus un număr de înmatriculare special, în locul celui original, este complet eronat", a explicat Andy Wilman, producătorul executiv al show-ului.

Cu toate acestea, mulţi veterani de război au protestat, de asemenea, în faţa hotelului în care echipa "Top Gear" fusese cazată .

"Împărtăşim opinia Asociaţiei de Veterani din Ushuaia, aceea că totul a fost provocat în mod intenţionat de echipa Top Gear, şi am decis că aceştia trebuie să plece", a mai precizat mai târziu Sergio Araque, un reprezentant al autorităţilor guvernamentale locale. "Le-am oferit două echipaje de poliţie care să îi escorteze până la graniţa cu Chile şi le-am cerut autorităţilor vamale să colaboreze pentru ca aceştia să părăsească ţara în aceeaşi noapte", a adăugat el.

Nu este însă pentru prima dată când Jeremy Clarkson este în centrul unui scandal. Recent, Danny Cohen, directorul BBC Television, a spus că este în continuare în dezacord cu prezentatorul, din cauza comportamentului şi limbajului acestuia.

"Am fost foarte clar în public şi în privat cu Jeremy când am spus că am fost incredibil de nefericit din cauza limbajului acestuia. M-am exprimat foarte clar cu privire la acest lucru şi Jeremy ştie care este punctul meu de vedere", a declarat Cohen. "Nu vede nicio problemă în privinţa unei părţi a limbajului său. Eu văd. Cred că a fost inacceptabil (limbajul folosit în anumite cazuri de Jeremy Clarkson, n.r.) şi i-am spus asta foarte clar", a mai spus Danny Cohen.