La doar câteva luni de la înființare, Asociația „Cavalerii fluierului" Bihor a bifat deja patru proiecte pe care le-a inițiat și susținut pentru dezvoltarea arbitrajului de fotbal bihorean. Ultimele două din aceste proiecte s-au concretizat în această săptămână, când, mai întâi, miercuri, a avut loc testarea fizică a candidaților pentru cursul de arbitri din această toamnă, iar mai apoi, joi seară, au fost distribuite echipamentele de prezentare de iarnă pentru marea majoritate a arbitrilor bihoreni.

În concret, miercuri, la Stadionul Tineretului a avut loc testarea fizică a candidaților pentru cursul de arbitri din această toamnă, curs care reprezintă cel de-al treilea proiect al Asociației „Cavalerii fluierului". Prin proiectul de atragere de fonduri, acest curs a devenit gratuit pentru primii 40 de candidați. Tocmai de aceea, „ca niciodată până acum", după cum a declarat și președintele Asociației, Laurențiu Danșa, s-au înscris pentru a urma cursurile acestei perioade de formare în arbitraj, 74 de candidați. Dintre aceștia 68 au fost băieți și 6 fete.

Pentru a-i tria și a-i alege pe cei 40 care să se înscrie în categoria celor care vor urma cursul gratuit, organizatorii, Asociația „Cavalerii fluierului" și Comisia de Arbitri a Județului Bihor, au programat o testare fizică, în care „nu s-a urmărit performanța, ci mai degrabă stilul și modul de alergare", a mai precizat Laurențiu Danșa.

Candidații provin din întreg județul, din zona Aleșdului, din Salonta, Oșorhei, Marghita, Ştei și Oradea, iar vârsta acestora este cuprinsă între 14 și 22 de ani.

Valoarea acestui proiect, desfășurat cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte, este de 8000 de lei, din care 6000 de lei reprezintă fonduri nerambursabile.

Cursul efectiv va începe luni, 3 noiembrie și va dura până la sfârșitul lunii februarie. Lectorii cursului vor fi profesorii Marius Omuț și Radu Bitea, însă unele lecții vor fi susținute și de alți arbitri divizionari și observatori din cadrul Comisiei Județene de Arbitri Bihor.

Celălalt proiect implementat s-a derulat joi seară, când în cadrul obișnuitei ședințe săptămânale a arbitrilor de la LPS Bihorul, 80 dintre cei aproximativ 100 de arbitri care aparțin de Comisia Județeană a Arbitrilor Bihor au primit echipament de prezentare de iarnă, iar 21 dintre arbitrii tineri au primit echipament pentru joc.

Valoarea acestui proiect, derulat tot cu ajutorul CJ, este de 16750 lei, din care 15000 lei sunt nerambursabili.

Valoarea unui echipament de prezentare de iarnă este de 60 de euro, iar dacă în cazul retragerii din activitate în primii doi ani de zile, respectivul arbitru este nevoit să predea echipamentul sau să-i plătească contravaloarea.