Aşa cum mai mulţi ochi văd mai bine, mai multe nasuri s-ar putea să miroase mai bine. Aceasta o fi fost premiza de la care a pornit şeful Gărzii de Mediu, Călin Mocan, când a decis, la capătul unor campanii de presă de săptămâni în şir, să apeleze la mai multe instituţii pentru a realiza echipe comune de control asupra poluatorilor olfactivi din Oradea.

"Am trimis adrese Agenţiei de Protecţie a Mediului, Direcţiei de Sănătate Publică şi Primăriei municipului Oradea, ca de luni să facem echipe mixte, care să măture zonele cu probleme, să identifice sursele de poluare şi să poată aplica sancţiuni pe loc", a declarat Călin Mocan BIHOREANULUI.

Şeful Gărzii de Mediu, principalul acuzat pentru mirosurile deranjante de oraş - ca reprezentant al principalei instituţii care poate sancţiona asemea poluatori, dar şi ca fost director al APM, pe vremea când ferma de porci din Ioşia a primti autorizaţie de mediu - s-a arătat, în final, împăcat cu această "ofensivă mediatică", realizând că ea poate grăbi adoptarea unor soluţii care să evite, pe viitor, incidente similare.

"Poate că în urma acestui scandal, va da şi municipalitatea o hotărâre prin care să nu se mai accepte creşterea animalelor în oraş, poate fabrica de zahăr va înceta să mai uite să îşi ducă borhotul, poate se va găsi şi o soluţie de relocare a fermei de porci, poate şi Compania de Apă va reuşi să rezolve şi problemele legate de canalizare", a sintetizat Mocan.

După cum se ştie, în ultima perioadă locuitorii din cartierele Ioşia şi Rogerius s-au plâns că au fost "invadaţi" de un miros pestilenţial, ca de dejecţii animaliere. După ce BIHOREANUL a demarat o campanie de presă pe această temă, încercând să atragă atenţia autorităţilor, s-au făcut controale la staţia de epurare a Companiei de Apă, la ferma de porci Nutripork din Ioşia şi la fabrica Zahărul de pe Şoseaua Borşului.

Cele două din urmă au şi fost amendate de comisarii de mediu, ferma de porci cu 10.000 de lei pentru că administratorul nu a putut prezenta dovada transportului deşeurilor, iar fabrica de zahăr cu 20.000 de lei pentru că a depozitat în curte reziduuri de sfeclă rămase încă din 2009 şi apă cu materii organice în fermentaţie. Însă, în ultimele zile mirosurile au reapărut, semn că măsurile impuse de comisari nu au fost suficiente.