Un impresionat număr de forţe de intervenţie s-a adunat joi la sediul Electrocentrale Oradea, de pe Şoseaua Borşului, pentru a efectua un exerciţiu complex de intervenţie, simulând un accident chimic cu scurgeri de gaze, iar apoi un accident rutier.

Simularea a fost organizată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana, care a participat cu nu mai puţin de şapte autospeciale de intervenţie, două echipaje SMURD, o maşină de descarcerare şi maşina medicului, în colaboare cu Serviciul de Ambulanţă Bihor, care s-a "băgat" cu cinci ambulanţe. Acestora li s-au alăturat echipaje ale poliţiei şi jandarmilor.

Exerciţiul a avut mai multe părţi, iar militarii nu au cunoscut situaţia la care erau expuşi, acest lucru făcând parte din strategia conducerii. "Am încercat să surprindem vulnerabilităţile pentru a putea găsi apoi soluţii", a declarat lt. col. Claudiu Zoicaş, prim adjunct al Inspectorului Şef.

Astfel, echipajele au acţionat la un accident chimic de scurgere de gaze care a avut implicaţi zece oameni intoxicaţi cu gaze sau cu alte afecţiuni, aflaţi în clădire în locuri necunoscute. Aceştia au fost scoşi şi transportaţi către cortul de sortare al Ambulanţei, apoi pompierii au avut de-a face cu un incendiu la rezervorul de motorină, după care, cu un accident rutier.

Potrivit lui Zoicaş, angajaţii instituţiilor implicate au făcut faţă cu brio tuturor probelor.