La Sala Florica Ungur din Oradea a avut loc în acest weekend un eveniment organizat de Fundaţia Clubul Dreptei în cadrul unui proiect intitulat "Oradea – Oraş al Marii Uniri", finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin Programul Acces - sesiunea 2017, lansat în perspectiva celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi prefigurând debutul mai multor manifestări culturale dedicate sărbătoririi acestui moment din istoria României.

Proiectul derulat la nivelul liceelor din judeţul Bihor a constat într-un concurs de schiţe de teatru având ca temă Marea Unire, scenariile concepute de elevi fiind analizate de un juriu format din Andrian Locovei, actor la Teatrul Regina Maria, Ionuţ Ciorba, istoric la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, şi George Tătar, reprezentant al Fundaţiei Clubul Dreptei.

Echipele de liceeni au fost invitate să-şi pună în scenă creaţiile pe data de 25 noiembrie, în cadrul evenimentului organizat la sala Florica Ungur, care s-a încheiat cu premierea participanţilor. În aceeaşi zi, la Cetate a fost arborat steagul tricolor cu însemnele regalităţii şi s-a intonat Imnul Naţional.

"Scopul proiectului a fost de a aduce participanţii în ipostaza de a se documenta în detaliu, de a identifica personajele cheie şi de a crea o schiţă pentru teatru pornind de la istoria Marii Uniri", au explicat organizatorii într-un comunicat dat publicităţii în cursul zilei de luni.

Ca urmare a punerii în scenă a pieselor concepute de liceeni, au fost acordate mai multe premii, pentru "Cel mai original scenariu" - Colegiului Naţional Emanuil Gojdu din Oradea, pentru sceneta cu titlul "Cursul Istoriei", pentru "Cea mai bună punere în scenă" - Liceului Teologic Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, pentru sceneta "Răsărit de soare", pentru "Cel mai bun impact asupra publicului" - Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, pentru sceneta cu titlul "Oradea - între deznădejde şi speranţă", precum şi premiul Ion I.C. Brătianu, pentru "Cea mai bună acurateţe a evenimentelor istorice", Liceului Teoretic Nicolae Jiga din Tinca pentru sceneta "Marea Unire de la 1918".

Fundaţia Clubul Dreptei este o organizaţie non profit care a oferit de-a lungul timpului sprijin pentru forme civice de manifestare, pentru dezvoltarea unei vieţi intelectuale independente, pentru cenacluri literare şi de promovare a tradiţiilor româneşti. Prin proiectele sale, Fundaţia a îmbrăţişat şi spiritul european al diversităţii, realizând activităţi cultural-educative, şezători-spectacol, recitaluri de poezie şi spectacole de dans popular.