În prezenţa a zeci de oficialităţi şi oameni de afaceri, compania Eco Bihor, cea care a concesionat exploatarea şi administrarea depozitului de deşeuri al oraşului, a inaugurat miercuri staţia de sortare a deşeurilor.

Potrivit directorului Eco Bihor, Pasztai Zoltan, staţia a fost principalul obiectiv al firmei anul în curs, având scopul de a reduce cantitatea de deşeuri depozitate la marginea oraşului. Staţia de sortare din Oradea, aflată în vecinătatea deponeului ecologic, va procesa anual 35.000 de tone de reciclabile.

Investiţii "grele"

Mecanismul este relativ simplu: deşeurile aduse în saci sunt puse într-un utilaj care taie sacii, gunoiul conţinut în aceştia mergând apoi pe o bandă la finalul căreia există un ciur rotativ. Acesta are rolul de a extrage deşeurile mai mici de 8 centimetri, iar materialele de dimensiuni mai mari merg mai departe pe linia de sortare.

Aici, 15 angajaţi sortează manual deşeurile în aşa-numitele fracţii, unii luând pet-urile, alţii hârtia, aluminiul, etc. Sortatorii aruncă obiectele alese în nişte boxe de unde deşeurile sunt împinse cu un buldo-excavator pe o altă bandă rulantă, care le duce spre balotare. La final, deşeurile ies împachetate, numai bune de dus la reciclat.

Concomitent cu staţia de sortare, Eco Bihor a realizat şi o staţie de compost, unde se vor prelucra deşeurile vegetale, una de concasat deşeuri din construcţii şi una de captare a biogazului produs în halda de gunoi. "Valoarea totală a investiţiilor se ridică la 7,6 milioane de euro, bani din surse proprii, dintr-un credit bancar şi, în proporţie de 35-36%, de la Fondul de Mediu", a explicat Pasztai, într-o conferinţă de presă ce a avut loc cu ocazia inaugurării.

Colectare cu reguli, nu oricum

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, s-a arătat mulţumit de investiţiile făcute de Eco Bihor, dar a menţionat că pentru ca staţia de sortare să funcţioneze rentabil e nevoie să se facă presortarea deşeurilor reciclabile. Altfel spus, se impune ca orădenii să arunce deşeurile reciclabile, denumite şi fracţii uscate, numai în recipientele de colectare destinate acestor tipuri de deşeuri, fără să le amestece cu gunoiul menajer. "Fără asta, randamentul investiţiei va fi mult diminuat", a spus Bolojan.

În prezent, orădenii care locuiesc la blocuri au la dispoziţie 210 locuri unde există containere pentru colectarea selectivă, aceste recipiente ieşind în evidenţă prin culoarea galbenă a capacelor sau prin autocolantele aplicate pe pereţii lor. "RER colectează aceste deşeuri în fiecare zi de miercuri", a amintit primarul.

La case, colectarea selectivă va începe pe 4 ianuarie, orădenii primind în această perioadă sacii în care să strângă reciclabilele. Aici, ridicarea acestui tip de materiale se va face, pentru început, o dată la 2 săptămâni, iar ulterior o dată pe săptămână. "95.000 de tone de deşeuri se depun anual în Oradea (n.r. - la haldă), cel puţin 10-20.000 trebuie să fie deşeuri depuse pe sistemul de fracţie uscată (n.r. reciclabile)", a spus Ilie Bolojan.

Primarul a insistat ca orădenii să respecte colectarea selectivă, mai cu seamă că este gratuită, dat fiind că nici operatorul de salubritate nu plăteşte taxă către Eco Bihor pentru depozitarea acestor deşeuri.