Am isprăvit într-un final călătoria şi am ajuns în apartamentul unde urma să vieţuiesc în următoarele zile. Nu am apucat să îmi las bagajul din mână că un tip a intrat în cameră şi, cu o engleză stâlcită şi înarmat cu tot felul de pungi în mână, mi-a dat de înţeles că este important ce trebuie să-mi spună.

A urmat lecţia de reciclare, teoretică şi practică, care a durat aproape o jumătate de oră. Pungi, recipiente, reguli şi sancţiuni, culori de reţinut şi un sistem de colectare foarte bine pus la punct, care presupunea inclusiv camere de luat vederi în locul de depozitare a gunoaielor. Se întâmpla în Coreea de Sud, acum patru ani. Atunci am învăţat că "gunoiul" este la plural şi nu la singular.

De ceva vreme, principiile ecologiste au tentative de implementare şi la noi, mai ales că suntem un popor sensibil... la modă şi tendinţe. Conceptual, sună excelent: să fii responsabil de interacţiunea pe care o ai cu celelalte vietăţi şi cu habitatul în care locuiţi. Varianta eco a celei mai mari porunci: iubeşte natura, cu tot ce mişună pe ea, ca pe tine însuţi. Dar de aici până la extrem a fost puţin: foloseşte batistele nazale, iar când sunt pline stoarce-le şi păstrează-le pentru când te vei şterge la gură, spală paharele de unică folosinţă şi pune-le în vitrină, iar hârtia igienică, dacă nu e murdară, pune-o la uscat şi refoloseşte-o. Se demonstrează încă o dată că excesul de zel e febleţea noastră!

Să nu fiu înţeles greşit. Nu fac contra-propagandă, ci încerc o reacţie echilibrată şi raţională faţă de principii care presupun multă responsabilitate, educaţie şi timp pentru a fi realizabile. Importăm "americănisme" cum sunt aceste principii eco şi uităm că unii dintre noi încă mai duc gunoiul cu găleata, iar pe stradă e plin de mucuri de ţigară. Băncile din parcuri sunt rupte, coşurile de gunoi pline şi rare, iar spaţiile verzi doar cu urme de iarbă. Când în sfârşit ai ieşit dintre betoane şi cărămizi şi dai de un spaţiu verde amenajat unde să te aşezi, te loveşti de atenţionarea: "Nu călcaţi spaţiul verde!".

Toată această forfotă eco nu aduce decât câştig eco(nomic) pentru unii şi prea puţină responsabilitate şi civism printre noi. Trebuie să pornim mult mai de jos ca să ajungem să alegem între un ambalaj din plastic şi unul din hârtie. Să nu aruncăm gunoiul sub preşul verde, doar ca să fim trendy, ci să începem prin a arunca gunoiul în coş şi nu pe lângă.

Darius Cornean,
student