Din ghinion, Monica Ambro a ajuns agent în cadrul Poliţiei locale, în loc de cea naţională. Acum, însă, e convinsă că soarta i-a fost prielnică şi că un job mai bun nu putea găsi.

Este unul din cei opt poliţişti ai Oradiei care răspund de problemele ecologice ale oraşului, luând la pas zilnic străzile oraşului, depistând neregulile şi încercând să-i îndrume pe cetăţeni pe calea "verde". Şi pentru că puterea exemplului e cea mai convingătoare, tânăra se numără printre primii şi când vine vorba de acţiuni voluntare în ecologie.

Scrânteală cu "şpil"

De mică, Monica şi-a dorit să ajungă poliţistă, însă n-a avut noroc. Pentru admiterea la şcoala de Poliţie, candidatele trebuiau să aibă minim 1,70 înălţime, în timp ce ea are cu 5 centimetri mai puţin. "Într-un an, a scăzut criteriul la 1,65 şi a fost prima mea şansă. Dar înainte de examen, am făcut o entorsă la gleznă", povesteşte tânăra, care acum are 24 de ani. Degeaba s-a dus la probele fizice de la admitere, n-a reuşit să le treacă.

Aşa că s-a reorientat şi, în 2008, când s-a înfiinţat Poliţia Comunitară, între timp rebotezată Poliţia Locală, s-a angajat acolo. Până în urmă cu un an, a coordonat compartimentul Patrulare, iar apoi şi-a cerut transferul la Poliţia Ecologică, fiind un sector faţă de care avea afinităţi. A renunţat la jobul de birou în favoarea unuia de teren, dar care simţea că ar face-o mai satisfăcută de munca ei.

De atunci e unul din cei opt agenţi "eco" ai Oradiei, fiind responsabilă de zona Rogerius-Calea Borşului şi o parte din Ioşia. Acum, e convinsă că "întorsătura" i-a priit: "Am posibilitatea să iau iniţiativa, nu doar să execut ordine".

Cu ochii pe gunoaie

Zi de zi, Monica patrulează străzile, verificând dacă orădenii au contracte de salubritate, dacă muncitorii RER Ecologic Service îşi fac treaba, dacă parcurile sunt îngrijite ori dacă orădenii respectă curăţenia.

"Avem planificări pentru verificările pe care trebuie să le facem. Apar, însă, şi situaţii neprevăzute", explică tânăra. De pildă, în ultimele luni, şi-a concentrat activitatea pe controlarea terenurilor de la marginea oraşului, verificând dacă proprietarii taie buruienile şi curăţă gunoaiele. O activitate aproape zilnică e şi pânda. "Pentru a-i prinde pe cei care depozitează clandestin gunoaie trebuie să stăm la pândă. Nu tot timpul avem noroc, de multe ori stăm ore în şir şi nu prindem pe nimeni. Alteori, reuşim!", zice Monica.

De fiecare dacă când prinde pe cineva încălcând legea, poliţista aplică sancţiuni. Dacă abaterea e uşoară, iar vinovatul a comis-o pentru prima oară, Monica îi scrie un avertisment. Când problema e mai gravă, însă, nu se lasă înduplecată de rugăminţi, ci dă amendă.

La curăţenie, voluntar

Dincolo de activităţile pe care fişa postului i le cere, tânăra a avut şi iniţiativa unor acţiuni eco. Anul trecut a cooptat peste 70 de liceeni orădeni în proiectul Poliţiştii Locali Voluntari. "Sunt ochii noştri din teren, ne anunţă de neregulile pe care noi nu le vedem", îi defineşte Monica pe tinerii ecologişti.

Elevii au legitimaţii, banderole şi insigne de poliţişti voluntari şi mai toţi îşi iau în serios rolul. În primăvară, vor fi recrutaţi noi membri, pentru că majoritatea voluntarilor sunt elevi din ani terminali. Monica vrea să implice cât mai mulţi elevi, convinsă fiind că formarea spiritului civic e extrem de importantă. "Viitorul oraşului şi al nostru stă în cei care vin după noi".

Poliţista nu s-a rezumat la a da lecţii teoretice despre ecologie, ci a şi participat, împreună cu colegii ei, la acţiuni voluntare de curăţenie prin Oradea. "Am curăţat zonele verzi din centrul oraşului, unde mai mereu găseşti ceva aruncat pe jos", povesteşte tânăra.

Obiceiuri proaste

De când verifică îndeaproape "starea eco" a Oradiei, Monica a tras concluzia că, în ultimii ani, orădenii şi-au schimbat mentalitatea, fiind mai prietenoşi cu natura. "Au ajuns să conştientizeze importanţa protecţiei mediului. Numai că au nevoie de îndrumări clare", spune poliţista, exemplificând prin situaţia colectării reciclabilelor: "Odată ce li se spune exact de ce trebuie să colecteze selectiv, cum trebuie s-o facă şi ce beneficii aduce asta, oamenii respectă sistemul".

Nu neagă, însă, că sunt şi probleme în oraş, cum ar fi distrugerile spaţiilor verzi. "Cel mai elocvent exemplu e bulevardul Dacia, unde săptămâni întregi am dus muncă de lămurire cu oamenii să nu mai treacă strada peste scuarul care desparte benzile. Pe lângă că distrug iarba, îşi pun viaţa în pericol". Agenta e convinsă că, într-un oraş, oricât de multe spaţii verzi ori parcuri ar exista, tot nu sunt suficiente. "Oradea nu stă rău la acest capitol, dar niciodată n-o să putem spune că avem prea mult oxigen", argumentează Monica. Iar rolul ei e să se asigure că orădenii protejează ce au.