Mai mulţi studenţi orădeni, membri în Uniunea Studenţilor din Oradea (USO), au demarat o provocare inedită prin care încearcă să-i stimuleze pe bihoreni să facă curăţenie în zona în care locuiesc. Tinerii au curăţat malul Crişului Repede şi au provocat şi alte organizaţii sau instituţii să facă la fel.
Evenimentul se numeşte "Eco Challenge" şi s-a desfăşurat pe tot parcursul săptămânii trecute în Oradea şi în alte oraşe din zona de vest a ţării.
"Având în vedere că challenge-urile (n.r. provocările) sunt populare, noi ne-am gândit să facem acest eveniment sub formă de provocare şi să îl ducem la nivel naţional", a explicat pentru BIHOREANUL Iosif Câmpean, coordonatorul proiectului din USO, filieră a Uniunii Studenţilor din România.
Concret, membrii fiecărei filiale a Uniunii Studenţilor din cele 5 zone (vest, sud vest, nord, est şi sud est) vor face curăţenie în zona campusului universitar din zona lor şi vor provoca, la rândul lor, alte organizaţii să le preia demersul.
Prima acţiune de curăţenie a studenţilor Universităţii din Oradea a avut loc lunea trecută, când alături de voluntarii de la clubul Rotary Insignis şi clubul Rotary, au curăţat malul Crişului în zona podului Decebal.
Toţi participanţii au adunat selectiv gunoaiele, pe care le-au strâns apoi în saci care au preluaţi apoi de RER Vest.
Cele mai multe deşeuri găsite pe malul Crişului au fost obiecte din plastic, sticle, doze de bere şi haine.
Au mai răspuns provocării şi alte asociaţii studenţeşti din Oradea (ASEO, ASIO), studenţi de la Facultatea de Protecţie a Mediului dar şi studenţi din Sălaj, Alba şi Satu Mare, respectiv elevii Liceului „Horea, Cloşca şi Crişan” din Abrud, judeţul Alba, care au strâns gunoaiele împreună cu directoarea şcolii, consilierii locali şi primarul.
De asemenea, mai mulţi studenţi ai UO care studiază la Facultatea de Informatică şi Ştiinţe au strâns şi ei gunoaie în Oradea.
"Au mai fost şi multe persoane care au strâns gunoaie singure sau cu prietenii în zona Oradiei sau în Bihor şi ne-au trimis poze. Sperăm să vedem cât mai multe astfel de activităţi pentru că săptămna trecută am văzut cât de urâte sunt unele zone de pe malul Crişului, unde sunt adunate foarte multe gunoaie. Am vrea să vedem că şi Primăria Oradea se implică în acţiuni de curăţare oraşului", a mai spus studentul coordonator.
Cei care doresc să se alăture proiectului "Eco Challenge" trebuie să posteze o fotografie sau un video care să dovedească participarea la o acțiune de ecologizare în într-o localitate, să adauge hashtag-urile mişcării (#EcoChallange, #LoveTerra, #EcoPlanet, #EcoUSO, #USReVERDE) și să îşi provoace prietenii și îi urmeze exemplul.