Primul festival de film internaţional ecologist din România, "EcoFest - Pentru sănătatea pământului", care s-a ţinut vreme de patru zile la Oradea, s-a încheiat duminică seară. Gala de închidere s-a ţinut la sala Bingo din pasajul Vulturul Negru, în care s-au adunat peste 200 de elevi, profesori, părinţi, dar şi simpli orădeni interesaţi de ecologie.

Imnul eco

Pe marginile sălii au fost expuse lucrările elevilor de la mai multe şcoli orădene, dar şi ale unora din Timişoara, care s-au înscris în secţiunea dedicată lor din festival, "Zona liberă de indiferenţă". Elevii au trebuit să realizeze tot felul de obiecte din materiale reciclate, dar şi să pună în scenă diferite momente artistice.

Seara a început cu imnul ecologiştilor români, "Depinde doar de noi", cântat de Andrei Păunescu şi Jelena Milovanovic. Apoi, directorul festivalului, Lavinia Şandru, care, alături de producătorul de film Sorin Stanciu, a fost amfitrioana serii, le-a mulţumit orădenilor că au fost interesaţi de festival. Pe scenă a urcat apoi viceprimarul Oradiei, Gheorghe Carp, care şi-a exprimat bucuria că oraşul de pe Crişul Repede a fost gazda festivalului. "Suntem onoraţi, pentru că, credeţi-mă, ne preocupă foarte mult ecologia", a spus Carp.

Scena a fost apoi acaparată de elevi. Au defilat zeci de fete costumate în hârtie sau nailon, alţii copii au cântat despre natură şi importanţa ei, în timp ce unii elevi au preferat să danseze sau să pună în scenă o mică scenetă. Alţii, profitând că în această perioadă se sărbătoreşte Halloween-ul, s-au deghizat în personaje specifice. În final, toţi au fost declaraţi câştigători.

Filme de top

Juriul festivalului, format din specialişti ai cinematografiei din ţară şi din străinătate, a prezentat şi peliculele câştigătoare ale secţiunii concurs din cadrul evenimentului. Astfel, premiul publicului a revenit filmului "Pădurea în mişcare" (scurt-metraj de Nicolo Castelli), premiul Uniunii Cineaştilor din România s-a dat peliculei Copiii uraniului" (lung-metraj de Adina Popescu şi Iulian Ghervas), în timp ce premiul pentru cel mai bun mesaj ecologist l-a primit filmul "Planeta de plastic" (film de Werner Boote).

Premiul juriului internaţional l-a luat pelicula "Case albe" (producţie italiană, de Simona Risi), iar premiul pentru scurt-metraj "Teclopolis" (Argentina, regia Javier Mrad). Cel mai bun film documentar a fost ales "Târmul gunoaielor" (Marea Britanie/Brazilia, de Lucy Walker).

Marele premiu al festivalului i-a revenit filmului "Gustaţi gunoiul", o producţie nemţească în regia lui Valentin Thurn, care vorbeşte despre risipa de alimente ce se face la nivel mondial.

EcoFest cu ecou

Organizatorii au mai dat şi premii speciale pentru susţinători ai festivalului sau ai ecologiei. Astfel, a fost premiată Ana Marossy, cunoscutul biolog care este şi o ecologistă convinsă, dar şi fostul consilier al primarului Ilie Bolojan, Orlando Balaş, pentru modul în care se implică în problemele eco ale municipiului. Un premiu special a primit şi fotograful de natură Andrei Posmoşanu. 

Festivalul s-a încheiat cu proiecţia filmului "Epoca proştilor", o peliculă ce duce spectatorii în anul 2055, pe o Terra distrusă, care n-a fost salvată la timp de schimbările climatice.

La finalul festivalului, directoarea Lavinia Şandru s-a declarat mulţumită de rezultat. "Am rămas surprinsă să văd cât de interesaţi şi implicaţi sunt copiii şi profesorii. Mesajele transmise de ei sunt extrem de responsabile", a declarat Şandru pentru BIHOREANUL. Ecologista e convinsă că festivalul e pe drumul cel bun, la fel ca şi atitudinea ecologistă în Oradea.

Totodată, ea consideră că evenimentul a avut un start bun şi în ochii altor directori de filme din lume. "Am primit propunerea de a intra într-o reţea de festivaluri de filme ecologiste din întreaga lume", a precizat aceasta. Încântată de reacţia orădenilor faţă de acest festival, dar şi de sprijinul găsit la autorităţi, Şandru garantează că EcoFest va da startul celei de-a doua ediţii în toamna viitoare, tot la Oradea.