Managerul Spitalului de Obstetrică Ginecologie, Gavrilă Grebenişan, a anunţat joi că spitalul pe care îl conduce a fost dotat cu trei aparate noi. "Am reuşit după doar 5 luni să dotăm Maternitatea cu trei aparate foarte importante, de generaţie 2010. Este vorba de un ecograf 2 D şi de alte două ecografe 4D, 4D însemnând atât imaginea tridimensională cât şi prezentarea ei în acelaşi timp", a declarat Grebenişan într-o conferinţă de presă.

Maternitatea orădeană, ca la Debreţin

Directorul a explicat că aparatele au sosit la Oradea în urma lansării proiectului de reabilitare a ambulatorului, care se ridică în total la 3,6 milioane de lei, unde lucrările au şi început pe 30 noiembrie. "Aparatele au venit alaltăieri (n.r. marţi) şi, după o serie de teste, au fost puse deja în funcţiune: două miercuri şi unul astăzi (n.r. joi). Pe ambulator vor merge două dintre ele: ecograful 2D şi unul dintre cele două 4D. Cel de-al treilea ecograf, 4D, e pentru spital. Practic, în acest moment suntem la nivelul rivalilor din Debreţin", a declarat Grebenişan.

Managerul a subliniat că achiziţia pune spitalul orădean în linie cu spitalele performante din Europa şi au fost achiziţionate mai ales în vederea stopării "exodului mămicilor" care se duc şi nasc la Debreţin. "Am fost împreună cu doi medici la spitalul din Debreţin şi am încercat să vedem ce au ei mai mult decât noi. Am constatat în primul rând că avem dotarea foarte slabă faţă de ce aveau ei. Este un punct pe care l-am bifat prin aceste ecografe superperformante", a precizat managerul.

Ultraperformant

La rândul său, directorul medical al Spitalului, Traian Mureşan, a explicat că cele trei aparate aduse la Maternitate sunt "de domeniul de vârf al imagisticii medicale", mai ales ecografele 4D, pe care unităţile spitaliceşti din Bihor nu le-au avut niciodată. "Din informaţiile noastre, în Bihor nu se găseşte ceva similar, o singură clinică privată din Oradea având o variantă mai veche a unuia dintre aparate - Voluson", a spus Mureşan.

Dacă spitalul orădean mai avea un aparat bazat pe tehnologie Dopller, cele primite acum "permit adevărate cercetări ştiinţifice", în special cele 4D. "Ele permit un diagnostic clinic de exactitate, stabilirea precisă a poziţiei şi stării biologice a fătului în uter şi îi permite medicului să anticipeze când trebuie să scoată copilul din burta mamei", a punctat directorul medical.

Aparatele sunt capabile să măsoare atât fluxul sanguin al fătului, cât şi să examineze amănunţit organe precum inima, creierul sau rinichii. "Îmi permit să anticipez cu trei săptămâni înainte ce afecţiuni ar putea suferi copilul, chiar dacă nici mama, nici copilul nu simt nimic, dar apar modificări", a spus el. "Aparatul Voluson Expert 730 D (unul dintre aparatele 4D) este cel mai bun ecograf din lume, iar celelalte două, Aloka (n.r. unul 4D şi cel 2D), sunt imediat după", a spus Mureşan.

"Pacientele au dreptul la aceste servicii în mod gratuit, dacă vor veni cu trimitere de la medicul de familie şi contra cost, din câte ştiu pentru 50 de lei, dacă nu au această trimitere", a mai precizat Grebenişan.

Descentralizarea, esenţială

Cei doi directori au ţinut să sublinieze implicarea municipalităţii în viaţa medicală din Oradea. Potrivit lui Grebenişan, cele trei ecografe au costat în total aproximativ 900.000 de lei, bani primiţi de la Ministerul Sănătăţii şi de la Primăria Oradea, el mulţumind public primarului Ilie Bolojan care s-a implicat în acest proiect, direcţionând fonduri pentru unul dintre ecografe, dar şi ministrului bihorean al Sănătăţii, Cseke Attila, care a alocat restul de bani. "Dacă nu aş fi avut sprijinul primarului Bolojan şi al domnului Cseke, nu ne-am fi permis să facem o astfel de dotare", a zis el.

La rândul său, Traian Mureşan, care a şi condus Maternitatea în anii 90, a ţinut să sublinieze că "din 1991 nu s-au făcut niciodată atâtea investiţii câte s-au făcut în ultimele 5 luni, mai ales pe partea de aparatură".

Pe de altă parte, la întrebările jurnaliştilor, Grebenişan a precizat că spitalul pe care îl conduce nu are datorii şi aşteaptă decontări de 3,5 milioane de lei de la CAS, dar şi că unitatea se confruntă în schimb cu o lipsă de personal de 30% în ce priveşte asistentele şi infirmierele.