Moda este definită în DEX ca un "obicei, deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social, sau gust, preferinţă generalizată la un moment dat pentru un anumit fel de a ne îmbrăca". Termenul are, însă, conotaţii şi în alte direcţii.

Pentru că aşa dă bine, cu vânt european din pupa, a devenit o modă să afişezi o atitudine de fan al ecologiei. Abundă activităţile având ca ţintă protecţia naturii. Toată lumea se simte datoare să iniţieze câte un "proiect" cu subiect ecologic. Foarte bine! Numai că destule sunt făcute mai mult pentru imagine şi mai puţin pentru a schimba în bine atitudinea noastră faţă de mediul în care, vrem sau nu, trebuie să trăim.

ONG-uri, instituţii publice sau societăţi comerciale, fie că au, fie că nu au obiect de activitate mediul, se implică periodic în acţiuni ce se doresc educative. Ce rămâne la final? Cu toţii ne reluăm nestingheriţi activităţile zilnice. De cele mai multe ori uităm tot ce am "învăţat" la acţiunea ecologică la care am participat sau în care chiar ne-am implicat. Am mai pus, însă, ceva la "imagine", căci dă bine la CV. Implicarea reală e mai rară.

O dovedeşte şi Oradea. S-au făcut eforturi pentru dotarea comunităţii cu recipiente de colectare selectivă duală, s-au amenajat spaţii speciale, închise, au fost inscripţionate containerele destinate deşeurilor reciclabile. Rezultatul? Gunoaie de-a valma, deşeuri reciclabile compromise. Ca tot românul, şi orădeanul are o "logică de fier": păi nu sunt tot gunoaie? De ce să ne complicăm existenţa cu selectarea lor? Care-i atunci rostul acţiunilor ecologice? De ce mai cheltuim bani pe (in)utilităţi? De ce ne pierdem timpul, dacă tot nu învăţăm nimic?

E drept: ne facem imagine! Pe termen scurt. Dar mai departe? Nu vedem. Revenim la rutina zilnică pe care nimic nu ne-o schimbă. Nu uităm, însă, să criticăm, sesizăm, reclamăm. Face parte din gena noastră. Ne imaginăm că o facem din spirit civic. Dar pe stradă ne facem că nu vedem dacă un concetăţean aruncă, de exemplu, mucul de ţigară pe jos, deşi are coşul la doi paşi. Nu-i treaba noastră. Să vină alţii să strângă. Că de aia îi plătim. Eficienţa? Cine are timp să contabilizeze aşa ceva în secolul vitezei?

Livian Hotico, responsabil PR RER Ecologic Service