Ales guvernatorul Districtului Rotary 2241 România şi Republica Moldova, doctorul orădean Marian Neagoe şi-a prezentat public programul de guvernare, adică proiectele pe care le susţine şi le doreşte implementate alături de voluntarii din cele 137 de cluburi din subordine.

Proiecte prioritare

Într-o ceremonie care a avut loc sâmbătă la Sinagoga Zion şi la care au participat rotarieni din mai multe oraşe ale ţării, Neagoe a anunţat că temele sale principale sunt ecologia, educaţia şi sănătatea.

"Vrem să fim atenţi la mediu pentru că mediul, după cum observaţi, răspunde cu aceeaşi tărie şi câteodată obrăznicie, la fel cum facem şi noi cu el. Nu-l respectăm şi consecinţele le vedem zi de zi", a declarat Marian Neagoe. În Rotary Oradea medicul a iniţiat de câţiva ani un proiect de plantări de copaci, pe care acum vrea să-l promoveze în întreg districtul, astfel încât anual membrii cluburilor să planteze un milion de copaci.

Neagoe şi-a prezentat şi proiectul de educaţie la care ţine mult, "Cartea noastră cea de toate zilele", prin care îşi doreşte susţinerea elevilor care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse, dar care au drag de învăţa. De altfel, noul guvernator l-a adus în faţa colegilor pe unul dintre tinerii pe care deja îi susţine. Vizibil emoţionat de onoarea de a vorbi pentru rotarieni, Joshua a stârnit aplauze serioase după ce a spus că doar educaţia poate să-i determine pe oameni să se ajute unii pe alţii şi să se dezvolte.  

Totodată, noul guvernator susţine două proiecte de sănătate, unul pentru ajutorarea copiilor cu malformaţii la inimă care necesită operaţii, deja demarat de Rotary, şi unul pentru asigurarea de tratamente stomatologice pentru copiii din centrele de plasament.

Prunariu, grijuliu cu mediul

La evenimentul din Sinagoga Zion a participat şi unicul astronaut român, Dumitru Prunariu, şi el membru Rotary. Acesta a explicat că a aderat la această organizaţie tocmai pentru că şi-a dorit să se implice în proiecte ecologiste, convins fiind de importanţa acestora.

"Noi, aceştia care facem parte din elita care a ajuns în spaţiul cosmic, am observat ce reprezintă pământul pentru noi toţi. Am văzut frumuseţea pământului, am văzut subţirimea atmosferei terestre atât de afectată de acţiunile oamenilor şi, din unele considerente pur naturale, am înţeles că ceea ce există în acea atmosferă, oxigenul acela puţin, îl respirăm noi toţi şi toate vieţuitoarele de pe pământ, că plămânii planetei noastre, pădurile, au fost defrişate în numeroase zone ale lumii, nu numai în România, mai ales în zona amazoniană, unde se afla mare parte din vegetaţia terestră, această vegetaţie care transformă dioxidul de carbon în oxigen. Văzând asta, simţi nevoia să protejezi această planetă, să protejezi atmosfera, solul, subsolul, zona marină, şi simţi nevoia să faci acest lucru într-un cadru organizat", a declarat Prunariu. Drept urmare, şi-a declarat susţinerea faţă de ideile ecologiste ale noului guvernator.

Marian Neagoe este doctor în ştiinţe medicale cu rezidenţiat în boli dermato-venerice şi membru Rotary de peste 17 ani. El va deţine guvernarea Districtului 2241 timp de un an.