"Ce trebuie să facem pentru a proteja copacii?", întreabă biologul Ana Marossy, scrutând cele 20 de perechi de ochi curioşi, ai micuţilor aşezaţi pe scăunelele colorate din grădiniţă.

Iar copiii răspund după mintea lor: să-i udăm, să nu-i tăiem... Însă pentru că lecţia la care participă nu este una obişnuită, micuţii învaţă şi cum trebuie să aibă grijă de natură. Prin economisirea hârtiei, a curentului electric sau a benzinei, folosind mersul pe jos.

Ora de ecologie

Începând din luna noiembrie, fundaţia Academia Civică Bihor a demarat un proiect de educaţie ecologică în grădiniţele orădene. Au cooptat-o în el pe Ana Marossy, biolog şi ecologist convins, care merge lunar la câteva grădiniţe şi le vorbeşte copiilor cu însufleţire, convinsă că ei vor învăţa să fie responsabili în societate, dar mai ales că vor iubi natura.

"Aici este cheia, la copii. Prin copii putem ajunge şi la părinţi, căci dacă un micuţ le spune că nu e voie să arunce gunoaiele pe jos sau să distrugă natura, ei se vor ruşina...", povesteşte biologul.

Prima grădiniţă la care s-au ţinut orele de ecologie este Don Orione, unde copii din toate grupele abia aşteaptă să vină "doamna" şi să stea la poveşti cu ei despre plante, animale, dar şi despre cum trebuie să le protejeze.

Respectaţi natura!

Foindu-se cam nerăbdători pe scaunele lor, dar totuşi atenţi la ceea ce spune invitata, copiii par să ştie toate răspunsurile - chiar dacă nu sunt întotdeauna cele corecte - la întrebări ca "De unde este extrasă benzina?", "De ce nu trebuie să risipim hârtia?" sau "Cum putem face economie la curent?". Dar mai ales învaţă de ce este necesar să aibă grijă de natură şi tot ceea ce ea oferă.

Proiectul, sprijinit de Kiwanis Oradea şi firma Reosal cea care asigură salubritatea în Zona Metropolitană, urmează să fie extins. "Deocamdată mergem la patru grădiniţe din oraş şi la cele din Sântandrei şi Borş, dar dorim să le acoperim pe toate", spune Orlando Balaş, membru al Academiei Civice Bihor. În paralel, iniţiatorii proiectului ţin lunar o întâlnire cu alţi voluntari, profesori şi educatoare, care să predea mai departe la alte grădiniţe.

În plus, de la anul, asociaţia şi-a propus să introducă proiectul şi în şcoli. Până atunci, membrii acesteia se gândesc la cele mai bune modalităţi care pot să-i facă pe copii, dar mai ales pe cei mari, să înţeleagă că natura trebuie respectată.