Inspectorii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri şi ai Gărzii de Mediu Bihor au descins, miercuri, pe malul Peţei. Ambele instituţii au fost sesizate de preşedintele Fundaţiei Life, Marius Hărduţ, că în pârâul Peţa Peţa s-ar revărsa ilegal ape reziduale din canalizarea menajeră.

"Apa pârâului era neagră şi pe cursul apei se vedeau reziduuri organice. De sâmbătă am observat fenomenul", a declarat Hărduţ pentru BIHOREANUL. Zona în care ecologistul a observat poluarea era în amonte de podul de pe strada Ronald Reagan şi, conform acestuia, volumul de apă menajeră revărsat în Peţa era mare.

În urma controlului, specialiştii ABA Crişuri şi ai Gărzii de Mediu au constatat, însă, că sesizarea nu se confirmă. Pe cursul apei, inspectorii n-au găsit urme de reziduuri, iar probleme de apă luate au concluzionat că pârâul, în acel moment, nu era poluat. "În urma unei conversaţii cu cel care ne-a sesizat, dumnealui spunea că a observat problemele sâmbătă. Însă a făcut sesizarea abia marţi. Cetăţenii ar trebui să anunţe din timp aceste posibile poluări, ca să le putem constata", a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Viorel Ţepele.

Reprezentanţii ABA Crişuri au acelaşi punct de vedere, arătând că instituţia poate fi sesizată chiar şi telefonic, la numărele de telefon 0259.442-033 şi 0259-443.892 ori prin e-mail la dispecerat@dac.rowater.ro.

Pe de altă parte, autorităţile admit că zona este una cu probleme şi nu exclud ca unii orădeni să-şi verse canalizarea menajeră în canalele pluviale şi, astfel, reziduurile să ajungă în Peţa. Tocmai din acest motiv, Compania de Apă urmează să facă lucrări în zonă. "Există o lucrare prevăzută în bugetul local pe 2014 pentru reabilitare reţele de canalizare şi subtraversare pârâul Peţa. Odată ce aceste lucrări vor fi făcute, nu vor mai fi astfel de probleme", a precizat Renata Tripa, purtător de cuvânt al Companiei de Apă Oradea. Licitaţia pentru aceste lucrări de reabilitare urmează să fie publicată în sistemul electronic de achiziţii publice.